Bozyazı Belediye Personeline Eğitim Verildi

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, engellilerin sorunlarına tüm toplumun sahip çıkması...

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, engellilerin sorunlarına tüm toplumun sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmamız ve onların toplum içerisinde etkin olmaları için her türlü mücadeleyi vermemiz gerekir” dedi.

Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, 3 Aralık Engelliler Günü kapsamında belediye personeline eğitim verildi. Belediye toplantı salonunda Eğitim Hemşiresi Adile Bostan tarafından verilen eğitim öncesinde bir konuşma yapan İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, dünyada 500 milyon, Türkiye’de 10 milyon engelli olduğunu söyledi. Türkiye'de engelli nüfusta kadınların ilk sırada yer aldıklarına işaret eden Dr. Acı, “Engelli grupları sıralamasında ortopedik engelliler başı çekmektedir. Ülkemizde engelli nüfusun en yoğun olduğu bölge Marmara Bölgesi. İkinci sırada ise İç Anadolu Bölgesi yer almaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Engelli vatandaşlara herkesin sahip çıkması gerektiğini kaydeden Acı, “Onların toplum içerisinde etkin olmaları için her türlü mücadeleyi vermemiz gerekmektedir. Engellilerimize yönelik toplum içinde sokakta, otobüste, okulda, işyerinde yani her yerde daha duyarlı davranarak farkındalık uyandıracak çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Engelliliğin önlenmesi yolunda bilinçli olunması ve farkındalığın oluşmasının önemine değinen Dr. Acı, şöyle devam etti: “Engellilik doğuştan olabildiği gibi çoğunlukla sonradan olmaktadır. Doğuştan engelliliği önleyebilmek için özellikle akraba evliliklerinden kaçınılması, annenin hamileliği süresince beslenmesine dikkat etmesi, alkol ve sigara kullanmaması gerekir. Sonradan oluşan engellilik durumu ise trafik, ev ve iş kazaları sonrasında oluşmaktadır. Engellilerin sorunlarına sadece engelliler, engelli aileleri ve ilgili kurum ve kuruluşlar değil, tüm toplum sahip çıkmalıdır. Onlar, yaşamın her alanında her türlü haklarını engelsiz insanlar gibi kullanabilmelidir. Bu onların en doğal haklarıdır. Her şeyden önce istihdam edilme, üretime katılma, ürettiklerinin bedeli ile yaşamlarını sürdürme hakları vardır. Unutmayalım ki, hepimiz bir gün engelli olabiliriz.”

Reklam
Reklam

“HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN ENGEL YOKTUR”

Dr. Acı’nın konuşmasının ardından belediye personeline bilgiler veren Eğitim Hemşiresi Adile Bostan, engellilik durumunun iki şekilde ele alınması gerektiğini aktardı. Bunlardan birincisinin koruyucu tedbirler olduğunun altını çizen Bostan, şunları söyledi: ”Özellikle sonradan oluşan engellilik durumunda trafik, ev ve iş kazaları ile yanlış yapılan ilkyardım müdahaleleri, savaşlar, çatışmalar ve benzeri durumlar rol almaktadır. Trafik kazalarından korunmak için mutlaka kurallara uymalıyız ve hoşgörülü olmalıyız. Ev kazalarının yüzde 90’nına çocuklar sebep olmaktadır. Ev kazalarından korunmak için anne-babaların çocuklarını tehlikeye sokacak durumlara karşı her türlü tedbiri almaları gerekmektedir. Balkon, pencere önünde sandalye bırakmamak, evde silah bulundurmamak, yatak üstüne gelecek şekilde dolap yaptırmamak, delici, kesici alet, poşet, küçük parçalı oyuncak bulundurmamak önemli. Ayrıca, bahçede çukur olmamasına, kanalizasyon kapaklarının iyice kapatılmış olmasına dikkat edilmeli.”

Reklam
Reklam

Sonradan engellikte önemli sebeplerden birinin de iş kazası olduğunu dile getiren Bostan, iş kazalarından korunmak için çalışma saatlerinin iyi ayarlanmasının, çalışan kişilerin yaptığı işle ilgili eğitim almasının ve psikolojik ve sosyal yönden sağlıklı olmasının önemini vurguladı. Bostan, “Acil durumlarda mutlaka 112 Acil Servis’e haber vermek gerekir” dedi.

Engellilik durumunda diğer önemli konunun da engellinin daha rahat yaşaması, sosyalleşmesi için alınan önlemler olduğunu anlatan Bostan, “Bu konuda yerel yönetimlerin sorumluluğu büyük. Engellilerin bina (kamu kurum ve kuruluşları) girişlerini, kaldırımları rahat kullanabilecekleri şekilde düzenlenmesi, toplu taşıma araçlarının uygun hale getirilmesi, trafik lambalarının ayarlanması, sosyal içerikli projeler yapması gerekmektedir. Engelli bireyler ve aileleri toplumda yalnızlığa itilmekte ve sosyalleşememekte. Ailelerin profesyonel olarak desteklenmesi, engelli vatandaşlarımızın da üretken hale getirilmeleri için ne gerekiyorsa yapılması gerekir. Hayatı paylaşmak için engel yoktur, engelli bireylere sahip çıkmak bireysel sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: