Bozyazı'da Aşure Etkinliği

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Alevi Kültür Dernekleri Bozyazı Şubesi'nce 'aşure günü' etkinliği düzenledi.Çubukkoyağı Mahallesi'ndeki etkinliğe Bozyazı...

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Alevi Kültür Dernekleri Bozyazı Şubesi'nce 'aşure günü' etkinliği düzenledi.

Çubukkoyağı Mahallesi'ndeki etkinliğe Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Şevket Erdoğan, İlçe Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu, daire müdürleri, siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Alevi Kültür Dernekleri Bozyazı Şubesi adına konuşan emekli öğretmen Ahmet Yılmaz, etkinliğin, Hazreti Hüseyin'in şehit edilişinin miladi 1332, hicri 1373'üncü yıldönümü nedeniyle düzenlendiğini söyledi. Bu tarihten sonra Muharrem ayının Ehli Beyit taraftarları için matem ayı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Araplar, Yahudiler ve İranlılar bugün şükran orucu tutar ve aşure pişirip dağıtırlardı. Muharrem ayının 10.'cu günü, Hz. Adem'in ilk tövbesinin kabulü, Hz. İbrahim'in Kral Nemrut ateşinden günümüzden 3800 yıl önce kurtulması, Hz. Musa'nın kabilesini 3300 yıl evvel Firavunun zulmünden kurtarması, Nuh Peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus Peygamberin balığın karnından kurtulması ve Eyüp Peygamberinde tüm dertlerinden şifa bulduğu gün olmasından dolayı kutsal sayılır" dedi.

Reklam
Reklam

Meslek hayatında 18. yılın içinde olduğunu, ülkenin çeşitli bölgelerinde görev yaptığını, Denizli'de zeybek kültürü, Karadeniz'de Laz kültürü, Erzurum'da dadaş kültürü ile tanıştığını söyleyen Kaymakam Mustafa Erkayıran ise, "Sazın telinin Arif Sağ'ın elinde başka titrediğini gördüm. Erdal Erzincan'ın dilinde bu kültürün farklı yaşadığını gördüm. Ama hepsinin ortak özelliği, insanın olmasıydı. İnsanın olduğu yerde farklılık olur, farklı değerler olur. İnsan kendine göre bir kültür yaratır. Farklılık olduğu zaman insanların birbirleriyle yaşama zorunluluğu da varsa, peki nasıl bir araya gelecek? İşte insanı insan yapan öğelere değer vererek karşımızdaki insanların kültürüne, anlayışına saygı duyarak yaşamayı bilmeliyiz ki, bu farklılıklar içerisinde yaşamasını gerçekleştirelim" diye konuştu.

Alevi Dedesi Salim Ergül'ün okuduğu 'sofra duası' sonrası kazanlarda kaynatılan aşure, yöresel kıyafetler giyen genç kızlar tarafından protokole ve vatandaşlara dağıtıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz