Bozyazı’da Jandarmaya Kene Semineri

Mersin’in Bozyazı İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli personele kenenin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı...

Mersin’in Bozyazı İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli personele kenenin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve alınacak önlemler konusunda eğitim semineri verildi.

Görev alanı kırsal kesim olan ve kene ile karşılaşma riski çok yüksek bulunan jandarma personeli, bilinçsiz ve dikkatsiz davranıldığında çoğu zaman ölümle sonuçlanan kene ısırığı ve neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirildi. Düzenlenen eğitim seminerine İlçe Jandarma Komutan Vekili Şevket Erdoğan ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı da katıldı.

Reklam
Reklam

Seminer öncesinde bir konuşma yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, kenelerden bulaşan en tehlikeli hastalığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olduğunu belirterek, “Kene ısırığı havaların ısınması ile Temmuz-Ağustos aylarında daha çok görülmekte. Tarım çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, sağlık çalışanları ve jandarma personeli risk grubunu teşkil etmekte. Sürekli kırsal kesimde görev yapan jandarma personeline keneden korunma yöntemleri ve kene ısırığı ile karşılaştığında yapması gerekenleri sağlık personelimiz slayt gösteri eşliğinde sunacak. Bilgilendirmenin yararlı olacağına eminim. En azından jandarma kendisini koruyacağı gibi kırsal kesimde kene ısırığı ile karşılaştığında vatandaşa da yardımcı olacaktır” dedi.

İlçe Jandarma Komutan Vekili Şevket Erdoğan da kene ile ilgili bilgilendirmenin kendileri açısından çok büyük önem arz ettiğini ifade ederek, “Personelimiz görevi gereği sürekli olarak arazide görev yapmaktadır. Bizler, kene ısırığı ile ilgili olarak sürekli personelimizi uyarmaktayız. Ancak sağlık görevlilerinin anlatımı daha yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi eğitim görevlileri sağlık memuru Hasan Taş, hemşire Hatice Uysal ve ebe Leyla Taş tarafından slayt gösteri eşliğinde İlçe Jandarma Komutanlığı personeline, halk arasında ‘kene ısırığı’ olarak bilinen KKKA konusunda bilgiler verilerek, korunma yöntemleri ve kene ısırığı ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği anlatıldı.

Kenelerden bulaşan en tehlikeli hastalığın KKKA olduğunu belirten sağlık memuru Hasan Taş, “Özelikle kırsal alanlarda dolaşılırken açık renkli, vücudu örten elbise ve çizme giyilmeli veya ayakkabı giyilecekse pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır. Çıplak elle keneye temas edilmemelidir. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, kolonya, gazyağı vb) dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Kenelerden korunmak için kenenin aktif olduğu dönemlerde kenelerin bol bulunabileceği alanlardan kaçınılmalıdır" diye konuştu.

VÜCUT KONTROLÜ ÖNEMLİ

Göreve çıkan jandarma personelinin kırsal alandan dönüş sonrası vücut kontrolü yapması gerektiğini söyleyen Taş, şu önerilerde bulundu: “Özellikle kol altları, kulak çevresi, kemer bölgesi, diz arkaları, saç, bacak arkaları kontrol edilmelidir. Bene benzeyen küçük noktasal siyahlıklar görüldüğünde hemen en yakın sağlık ocağına gidilmelidir. Çünkü kenenin ezilmeden ve kırılmadan bir pensle sağa sola oynatılarak çivi gibi çıkarılması gerekiyor. Kişilerin kendilerinin çıkarması riskli olabilir. Kenenin üzerine asla alkol, sabun gibi kimyasallar sıkılmamalı ve sürülmemelidir. Kenenin hiç müdahale edilmeden vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Kenelerin bir kısmı köpek ve kediden gelir ve hastalık bulaştırmaz ama çıkarılan kenelerin mutlaka bir veterinerde incelenmesi gerekir.”

Reklam
Reklam

Kenelerin, vücuda tutunduktan belli bir müddet sonra kan emdiğine dikkat çeken Taş, ''Bu nedenle hızlı ve doğru müdahale önemli. Her kene teması KKKA ile sonlanmıyor. Kene kan emdiyse ağzındaki tükürüğü kana bulaştırdığı için hastalık oluyor” ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtilerinin ateş, baş ağrısı, aşırı halsizlik, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, yüzde kızarma, deri altında kanama, burun, diş eti kanamaları, iç organlarda kanama ve benzeri şekilde ortaya çıktığına işaret eden Taş, “Hastalık, diğer hastalıkları taklit ettiği için teşhisi zordur. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: