Mersin’in Bozyazı ilçesinde, ‘Etkili İletişim, Etkili Dinleme ve Empati’ konusunda, aile hekimlerine, ilçe Sağlık Müdürlüğü personeli ile 112 Acil Sağlık ekiplerine hizmet içi eğitim verildi.
Bozyazı ilçe Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen eğitimde bilgilendirmeyi eğitim hemşiresi Adile Bostan yaptı. Eğitimin açılışında konuşan ilçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi sorumlusu Dr. Ahmet Hakan Acı, “İnsan ilişkilerinde, iş yerlerinde, kısacası hayatımızın her aşamasında etkili iletişimde bulunursak, karşımızdaki insanı dinleyebilirsek, birazcık olsun empati yapabilirsek sorunları en aza indirip daha mutlu ve başarılı oluruz. En önemlisi doğru anlar ve doğru anlaşılırız” dedi.
Hemşire Adile Bostan ise iletişimde yüzde 60 beden dilinin, yüzde 30 ses tonunun, yüzde 10 da kelimelerin etkili olduğunu ifade ederek, “Beden dili ile verilen mesajlar düşmanlık, sıkıntı, güven, saldırganlık, hoşlanma gibi gerçek duygu ve tavırları yansıtmak konusunda söylenen kelimelerden çok daha önemli rol oynarlar. Beden dilimizin en belirgin ve en keskin anlamları yüzümüzdedir. Yüz ifadelerini aktarmada göz teması çok güçlü bir araçtır. Göz ilişkisi kurulmalı, yüz ifadesi canlı olmalı, mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edilmelidir” diye konuştu.
İnsanlar konuşurken sık sık başını aşağı, yukarı hareket ettirerek karşısındakini dinlediğini ve anladığını hissettirmesi gerektiğini dile getiren Bostan, “Ayaktaysak dik durmalıyız. Oturuyorsak sandalye veya koltuğu tam doldurarak ve arkamıza yaslanarak oturmalıyız. Birisi ile konuşurken öne eğilip ilgimizi göstermeliyiz. İnsanlara daima onları rahatsız etmeyecek, mümkün olan en yakın mesafede durmaya gayret etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Mahrem bölge ve kişisel bölge ile ilgili bilgilerde veren Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mahrem bölge çok yakınlarımızın girebileceği alanlardır. Yabancılar mahrem bölgeye girmeye çalıştığı zaman strese gireriz ve huzursuz oluruz. Kişisel bölgeye ise uzun süre çalıştığımız iş arkadaşlarımız, dostlarımız girebilir. İletişim için iyi bir alandır. Hiç tanımadığımız birisi bu alana girerse rahatsız oluruz. Daima konuştuğumuz veya bizimle konuşan insana dönük durmalıyız. İkiden fazla insanla bir grup oluşturuyorsak, bizim için önemli olanların dışındakilere de merkezimizi kapatmamalıyız. Mümkün olduğu kadar çok kişiye merkezimizi açık tutmalıyız. İnsanları dinleyin, anladığınızı belirtin, doğrudan göz ilişkisi kurun ve gülün. Göreceksiniz insanlar size daha dostça ve yakın davranacaklar ve sizinle ilgili olumlu duygular besleyeceklerdir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz