Brande: "Türkiye'de özgür bir seçim yapıldı"

Ankara - (AA) Genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyetinin başkanı Belçikalı Parlamenter Luc Van den Brande, Türkiye'de özgür bir seçim yapıldığını, parlamentodaki temsil oranının bir önceki seçime kıyasla daha yüksek olacağını gözlemlediklerini bildirdi.

Brande, başkanlık ettiği AKPM heyetinin çalışmalarını tamamlamasının ardından Ankara Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunmalarının çok sıradan ve normal olduğunu, bunun tüm ülkelere uygulandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Van den Brande, "Oylama sürecinin çok iyi organize edilmiş bir süreç olduğunu ve profesyonelce idare edildiğini" belirterek, bunun Türkiye'deki demokrasi geleneğinin ne kadar köklü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Seçime katılım oranının da geçen seçime oranla yüksek olduğunu gördüklerini söyleyen Van den Brande, bunun da seçmenlerin demokratik sürece güvenini teyit ettiğini kaydetti. Van den Brande, sandık başında da iyi niyetin hakim olduğunu kaydederek, "Seçimi çok olumlu gözlemlediklerini" söyledi. AKPM'nin Türkiye'deki yüzde onluk seçim barajına ilişkin değerlendirmesini de aktaran Van den Brande, Türkiye'dekinin Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en yüksek seçim barajı olduğunun altını çizdi "Bunun istikrar sağlayacak biçimde sona erdirilmesi gerekiyor" diyen Van den Brande, "Gerçekten parlamentodaki temsil oranlarını azaltıyor, bunun çok acil biçimde değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AKPM heyeti olarak, temel endişelerinin seçimlerin adil ve özgür şekilde yapılması ve mecliste gerçek bir temsil oranının sağlanması olduğunu yineleyen Van den Brande, "Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de gerçekten çok önemli bir gelişmenin kaydedilmiş olduğunu gördüklerini" söyledi.

Reklam
Reklam