Bremer, Irak'ta iç savaş riski görmüyor

WASHİNGTON (İHA) - ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer, Irak'ta iç savaş çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirterek, Irak'ı karıştırmak isteyenlerin bunda başarılı olamayacaklarını söyledi.

Bremer, ABC televizyonuna yaptığı konuşmada, iç savaş ihtimali ile ilgili olarak, "Bunun çok az bir ihtimal olduğunu düşünüyorum. Irak parçalanmış bir toplum. Saddam Hüseyin'in 35 yıllık iktidarı boyunca uygulanan baskı ile bu parçalanma şiddetlendirildi" dedi. Bremer, son 10 ay içinde Irak'taki problemlerin azaldığını öne sürdü.
Bağdat ve Kerbela olaylarının "bir iç savaş çıkartma" girişimleri olduğuna dikkat çeken Bremer, "Bunu biliyoruz. Çünkü terörist (Abu Mussab el) Zarkavi stratejisini bir mektupta açıkladı. Fakat bunun işleyeceğini tahmin etmiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ABD'li yetkililer, Salı günü Kerbela ve Bağdat'ta 170'den fazla kişinin ölümüne yol açan olaylar hakkında el Kaide ile bağlantısı olduğuna inanılan Zarkavi'yi bir numaralı şüpheli olarak görüyor.

ABD istihbaratı "Irak'ta Şii ve Sünni Müslüman topluluklar arasında bir iç savaş çıkartmakla ilgili planların belirtildiği" ele geçirilen mektubun Zarkavi'ye ait olduğunu ileri sürüyor.