Brenton:"Lugovoy'u iade etmek Rusya'ya yarar"

MOSKOVA (İHA) - İngiltere'nin Rusya Büyükelçisi Anthony Brenton, Rusya'nın Litvinenko cinayetiyle ilgili olarak baş zanlı Andrey Lugovoy'u iade etmesinin "Rusya'nın milli menfaatine" olduğunu bildirdi.

Interfax Haber Ajansı'na konuşan Brenton, Rus yetkililerden anayasalarını ihlal etmelerini istemediklerini vurgulayarak, "Bu engelle ilgili bir çözüm bulmak için bizimle yapıcı bir şekilde çalışmalarını istiyoruz" dedi. Brenton, "Rus yetkililerin, bir cinayet zanlısını ve yüksek dozda zehirli radyoaktif madde taşıyıcısını mahkemeye çıkarmakta kendi ulusal menfaatlerini görmemeleri beni şaşırtıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İngiliz yönetimi, eski KGB ajanı Logovoy'u geçtiğimiz Kasım ayında Londra'da, eski ajan Aleksander Litvinenko'yu radyoaktif maddeyle zehirlemekle suçluyor. Bilindiği gibi Rusya'nın, İngiltere'nin Logovoy'u iade talebini geri çevirmesinin ardından Londra 4 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almış, buna karşılık Rusya da 4 İngiliz diplomatı sınır dışı edeceğini açıklamıştı. Rusya, anayasasının vatandaşlarını yabancı ülkelere iade etmesini yasakladığını belirtiyor.