Brexit nedir, İngiltere AB'den ayrılınca neler olacak?

'Brexit nedir' sorusu özellikle bugün gündemin en merak edilenlerinden biri. İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Anlaşmasının 50. maddesi uyarınca birlikten ayrılmak istediklerini içeren ihbar mektubunu bugün AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a iletecek ve süreç resmen başlayacak. Peki Brexit'in İngiltere'ye faturası ne kadar? AB İngiltere gibi güçlü bir üyenin ayrılığından nasıl etkilenecek?İşte kritik 'boşanma'nın detayları.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin işletilmesi çerçevesinde Brüksel'e resmi bildirimde bulunulacak mektubu imzaladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma süreci Brexit'i resmen başlatıyor. May, AB'nin Lizbon Antlaşması'nın birlikten ayrılmayı düzenleyen 50. maddesi çerçevesinde Brüksel'e resmi ihbarda bulununca müzakere süreci başlamış olacak.

Reklam
Reklam

May'in dün gece imzaladığı ihbar mektubunu bugün öğle saatlerinde AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk'a elden ulaştırılacak.

İskoçya Özerk Yönetimi'nin parlamentodaki bağımsızlık referandumu oylaması öncesinde Glasgow'a giden May, Brexit'in ülkesine birlik getireceğini söyledi.

May "Britanya Avrupa Birliği'nden ayrılması Birleşik Krallık'ın dünyaya mesafe aldığı anlamına gelmiyor" dedi.

AVAM KAMARASINDA MİLLETVEKİLLERİNİ BİLGİLENDİRECEK

Mektubun Tusk'a iletilmesinden kısa bir süre sonra Başbakan May'in İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasına gelerek, 50. maddenin işletildiği yönünde milletvekillerini bilgilendirmesi bekleniyor.

2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

İngiltere, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatmış olacak. Ülkenin 1973'den bu yana üyesi olduğu AB'den ayrılığını iki yıl içinde tamamlamış olması hedefleniyor.

Reklam
Reklam

BRİLEŞİK KRALLIK YÜZDE 52 İLE BREXIT'E EVET DEMİŞTİ

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

BREXİT BUGÜN BAŞLIYOR, FATURASI NE KADAR?

May Birleşik Krallık ülkelerinin bu süreçte gücü ve istikrarının çok önemli olacağını söyledi.

BREXIT SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

May, İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ile görüşmesinde İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin 18 ile 24 ay arasında netleşeceğini belirtti.

Sturgeon, İskoçya parlamentosunda bağımsızlık referandumuna yönelik görüşmeleri geçen hafta başlatmıştı.

İskoçya Parlamentosu'ndan bağımsızlık referandumuna destek

'İNGİLTERE'NİN BOŞANMA FATURASI'

İngiltere hükümeti, ülke içindeki siyasi tartışmaların yanı sıra AB'den "boşanma faturasının" meblağı konusunda da eleştirilerin hedefinde.

Brüksel Brexit'in İngiltere'ye maliyetinin yaklaşık 60 milyar Euro olacağını ifade ediyor. Brexit müzakereleri başladığında bu rakam üzerinden sıkı pazarlıklar yaşanması bekleniyor.

Reklam
Reklam

BBC'ye konuşan Brexit Bakanı David Davis, 60 milyar Euro tutarındaki meblağ ile ilgili Brüksel'den herhangi bir açıklama almadıklarını söyledi.

İngiliz hükümeti Brexit stratejisini yayınladı

İngiltere'nin uluslararası yükümlülüklerine uyacağını söyleyen Davis, haklarına saygı gösterilmesini beklediklerini de belirtti.

Davis, "Bu miktarda bir paranın el değiştirdiğini göreceğimizi sanmıyorum" dedi.

Birleşik Krallık, AB bütçesi katkılarının yüzde 12'sini kullanıyor. Avrupa Komisyonu ise Birleşik Krallık'ın payının ülke ekonomisinin büyüklüğüyle ölçülmesi gerektiğini savunuyor ve bu oranı yüzde 15 olarak belirliyor.

Lizbon Antlaşması 50. maddesi

AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Antlaşmasının 50. maddesi şöyle:

"1. Her üye devlet, kendi anayasal kurallarına uygun olarak Birlik’ten ayrılmaya karar verebilir.

2. Ayrılma kararı alan üye devlet, niyetini Avrupa Birliği Zirvesi’ne bildirir. Birlik, söz konusu devletle, Avrupa Birliği Zirvesi tarafından belirlenen yönlendirici ilkeler ışığında, bu devletin Birlik ile gelecekteki ilişkisinin çerçevesini dikkate alarak, çekilmeye ilişkin kuralları belirleyen bir anlaşmayı müzakere eder ve akdeder. Bu anlaşma, Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma’nın 218. maddesinin 3. paragrafına uygun olarak müzakere edilir. Anlaşma, Birlik adına, Avrupa Parlamentosu’nun muvafakatini aldıktan sonra, nitelikli çoğunlukla hareket eden Konsey tarafından akdedilir.

3. Antlaşmaların ilgili üye devlete uygulanması, çekilme anlaşmasının yürürlüğe girdiği tarihte, bunun gerçekleşmemesi halinde, Avrupa Birliği Zirvesi oybirliğiyle ve ilgili üye devletle mutabık kalarak süreyi uzatmadığı takdirde, 2. paragrafta belirtilen bildirimden iki yıl sonra sona erer.

4. 2 ve 3. paragrafların amaçları doğrultusunda, çekilen üye devletin Avrupa Birliği Zirvesi’ndeki veya Konsey’deki temsilcisi, Avrupa Birliği Zirvesi veya Konsey’de kendisini ilgilendiren görüşmelere ve kararlara katılamaz. Nitelikli çoğunluk, Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma’nın 238. maddesinin 3. paragrafının (b) bendine göre belirlenir.

5. Birlik’ten çekilen bir devlet Birliğe yeniden katılmak isterse, talebi 49. maddede belirtilen usule tabi olur."

60 MİLYAR EURO'LUK FATURA

Reklam
Reklam

Avrupa Komisyonu boşanma anlaşmasının maliyetini nasıl hesapladığını açıklamadı ancak 60 milyar euro'luk fatura pek çok kişi için gerçekçi görünüyor.

İngiltere'ye Brüksel'in çıkarabileceği faturalar arasında daha yoksul AB ülkelerindeki altyapı projeleri için ayrılmış fonlar da var.

Komisyon İngiltere'nin bu yatırımları için taahhütte bulunduğunu ve birliği terk etse bile bu projeleri finanse etmekle yükümlü olduğunu savunuyor.

Komisyon İngiltere'nin Brexit süreci için mevcut 63.8 milyar Euro'luk maliyeti olduğunu açıkladı.

İngiltere'nin yükümlülüklerinin yanı sıra AB'nin 2015 sonu itibariyle 153.7 milyar dolarlık varlıklarından faydalanması da söz konusu.

Bunlar arasında AB binaları, uyduları ve bir şarap mahzeni de var.

Brexit destekçileri İngiltere'nin AB'den çıktıktan sonra hiçbir mali yükümlülüğü kalmayacağını ve hiçbir ödeme yapmaması gerektiğini savunuyor. Hatta İngiltere'nin Avrupa Yatırım Bankası'na verdiği 9 milyar Euro'nun iade edilmesini isteyenler de var.

AB, İNGİLTERE'NİN TEK KURUŞ ÖDEMEDEN BİRLİKTEN AYRILMASINA RAZI OLMAYACAK

Reklam
Reklam

Şimdilik 60 milyar Euro gerçekçi bir rakam olmayabilir ancak AB, İngiltere'nin tek kuruş ödemeden birlikten ayrılmasına razı olmayacak.

Birleşik Krallık, geçen yıl 23 Haziran'da yapılan referandumda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

**_AYRILMA TARİHİ 29 MART 2019

29 Mart 2019 tarihinde de Birleşik Krallık’ın AB’den resmen ayrılması öngörülüyor. Bu tarih, Başbakan May’in 50’inci madde mektubunu gönderdiği tarihten tam iki yıl sonraya denk geliyor._**

Brexit süreci 29 Mart'ta başlıyor
Diğer yandan İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması söz konusu olması durumunda, İskoçya’nın ayrılık sürecinin ve AB’ye yeniden üye olma başvurusunun iki yıl daha sürmesi bekleniyor.