Brezilya Büyükelçiliği'nde gaz protestosu

Gezi Park'ı olaylarında polisin çok sayıda biber gazı kullanmasına tepki gösteren Başkent Dayanışması bileşenleri, Türkiye'ye biber gazı satışını durdurmasını istedi.

Gezi Park'ı olaylarında polisin çok sayıda biber gazı kullanmasına tepki gösteren Başkent Dayanışma bileşenleri, Brezilya Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, Türkiye'ye biber gazı satışını durdurmasını istedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Brezilya Büyükelçilik Müsteşarına biber gazı kullanımı ve insan sağlığına zararlarına ilişkin dosya sundu.

Brezilya Konsolosluk önünde basın açıklaması Portekizce okundu. Açıklama okunduğu sırada, diz çökmüş iki grup açıklamanın "Türkçesini alt yazı" şeklini anımsatacak biçimde kağıt şeritler açtı. Eylemin altyazısı Türkçe olurken sloganlar ise Portekizce atıldı. Portekizce atılan sloganlar arasında "HORA DE VERDADE" (Gerçeğin Zamanı) , "NO VENDA GAS PİMENTA, RESİSTA, RESİSTA" (Biber gazı satma diren, diren) yer aldı. Açıklamayı Başkent Dayanışması adına Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) ve Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi (TOBAV) temsilcisi Mehmet Nurkut İlhan okudu. Yapılan açıklamada, "Taksim Gezi parkı direnişlerinin ülkeye yayılmasıyla birlikte Türkiye günlerdir gaz altında, gaz bombasıyla yaralananların sayısı 7 bini buldu. Biz biliyoruz ki; Dünyanın dört bir yanında süregelen toplumsal hareketler, sosyal ve ekonomik adaletsizliklere bir başkaldırıdır. Bu başkaldırı, kent ve doğa haklarının artan bir şekilde ihlaline, kaynaklara erişimdeki eşitsizliklere, emek sömürüsüne, ifade özgürlüğü ve bağımsız yargı süreçlerinin önündeki engellere karşı dünya halklarının yükselen ortak sesidir. Direnişin küreselleşme eğilimi gösterdiği günlerde dayanışmanın da evrenselliği kaçınılmazdır. Brezilya'da direnen direnişçilerin yanındayız. Brezilya'daki direnen yoldaşlarımıza sesleniyoruz, İnsan hayatına mal olan, insan sağlığını tehdit eden biber gazının, Ülkeniz tarafından Türkiye'ye satılmasına engel olun. Toplumla mücadele silahlarının satışına hem Brezilya hem de Türkiye hakları karşı çıkmaktadır. Biz halkız, haklıyız. Türkiye'de hukuka aykırı bir şekilde kullanılan biber gazını temin edenlere sesleniyoruz: cinayete varan hukuksuzluğun suç ortağı olmayın" İfadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

PROTESTO EDEN GRUBU ELÇİLİK DAVET ETTİ

Başkent Dayanışması kurum temsilcilerinden Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, EMO Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın, TOBAV temsilcisi Mehmet Nurkut İlhan Brezilya Elçilik yetkilileri ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, açıklamayı ise Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan, "Büyükelçilik müsteşarına biber gazının insan sağlığına zararlı olduğunu söyledik ve biber gazı kullanımı ve insan sağlığına zararları hakkında bir dosya ilettik. Türkiye hükümetinin bu direnişi bastırma yönünde biber gazı kullanımı hakkında bilgi verdik. Biber gazının kimyasal silah olduğunu ve Türkiye'ye biber gazı satmamalarını istedik. Elçilik yetkilileri, Brezilya hükümetine taleplerimizi ileteceklerini ve ülkelerinden gelen cevabı da aynı şekilde bize ileteceklerini söylediler. Protesto amacıyla buraya geldik bizimle görüşmeleri ve yanıtları bu bizim alışık olmadığımız bir iletişim tarzı Brezilya dizileri ile büyüyen Türk politikacılarının bu iletişimi örnek almalı" dedi. Grup temsilcileri elçilik yetkililerine biber gazı kapsülü içinde karanfil hediye etti. (ANKA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: