Brezilya ekonomide "sınıf atladı"

Ankara - Küresel yükselen piyasalarda, Türkiye ile birlikte değerlendirilen Brezilya, yüksek faiz dışı fazladan vazgeçerek kaynak aktardığı yatırım harcamalarındaki artış ile sağladığı ekonomik büyümenin yanı sıra, cari işlemler fazlası veren bir ülke haline geldi ve reyting kuruluşları tarafından, "Yatırım Yapılabilir Ülke" kategorisine çıkarıldı.

Nisan ayı başında Türkiye'nin kredi notu görünümünü siyasi belirsizlik nedeniyle negatife çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Brezilya'nın notunu BBB(-)'ye yani "Yatırım Yapılabilir Ülke" sınıfına yükseltti.

Reklam
Reklam

Bu kredi notuyla Brezilya, sanayileşmiş ülkeler gibi yatırım yapılabilir ülkeler sınıfına dahil oldu.

Brezilya sosyal ve altyapı harcamalarının, faiz dışı fazla hesabının dışında tutulmasını isterken, bu isteğini Uluslararası Para Fonuna (IMF), 2004 yılında kabul ettirdi.

Faiz dışı fazlayı azaltan Brezilya, son iki yıl içinde, yatırımlarını artırarak, ekonomisini canlandırdı ve istihdamı artırdı.

Brezilya, borçlarını ödeyebilmek için IMF tarafından öngörülen "faiz dışı fazla" hedefini gevşetmek amacıyla, uluslararası kamuoyunda kampanya başlattı. Ekonomisi canlanan, yabancı sermaye girişi artan ve uluslararası piyasalardan düşük faiz kredi bulabilin Brezilya, daha sonra IMF ile de yollarını ayırdı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Brezilya ekonomisinin, ABD ve Avrupa ekonomisine bağımlı olmadığını söyledi.

Da Silva, altyapı ve sosyal yatırımları artırdıklarını belirterek, Brezilya'yı, büyük bir devlet ve büyük bir ekonomi haline getireceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

190 milyonluk bir nüfusa sahip olduklarının altını çizen Da Silva, 2010 yılına kadar, yılda ortalama en az yüzde 5 büyüyeceklerini de ifade etti.

Uzmanlar, Türkiye'nin de FDF'den yatırımlara ayıracağı kaynağı etkin bir şekilde kullanması halinde, aynen Brezilya gibi işsizliği azaltarak, ekonomiyi canlandırabileceğini, bu arada üretimin de artacağını vurguluyorlar.

Türkiye'de 2008 yılı başında, faiz dışı fazla hedefi yüzde 6,5'den yüzde 5,5'e çekildi. Milli gelir hesaplama yönteminin değişmesi ile birlikte bu oran yaklaşık yüzde 4,2 düzeyine indi.

2008 yılı için yüzde 4,2 olarak öngörülen kamu kesimi faiz dışı fazla hedefi de yüzde 3,5'e çekildi.

Şimdi de başta GAP olmak üzere, ulaşım ile diğer altyapı yatırımları ve enerji yatırımlarına daha fazla kaynak aktarabilmek için hedefin biraz daha aşağı çekilmesiyle sağlanacak kaynak, bu yatırımlara aktarılacak.

AA