Brezilyalı sanatçı protesto için heykellerin gözlerini bağladı

Brezilya'da kimliğini gizli tutan bir sanatçı, siyasi ve ekonomik krize dikkat çekmek için Rio de Janeiro'da, ülke tarihinin önemli isimlerine ait heykellerin gözlerini kapattı. Sanatçı amacın 'ülkenin bu durumuna tanıklık etmemeleri' olduğunu söylüyor.

Rio de Janeiro'nun Copacabana plajındaki Prenses Isabel heykelinin de gözleri kapalı.

Brezilyalı bir sanatçı, ülkedeki siyasi durumu protesto için Rio de Janeiro sokaklarındaki yüzlerce heykelin gözlerini kırmızı bir kuşakla kapattı.

Kimliğini gizli tutan sanatçı, Brezilya'da derinleşen siyasi krize dikkat çekmek ve protestonun 'yalnızca sokak gösterileriyle yapılmayacağı' mesajı vermek istediğini söyledi.

Sanatçı, Brezilya tarihinin önde gelen ulusal figürlerine ait heykellerin gözlerini, "ülkenin utanç verici durumunu görmemeleri için" bağladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Gözleri kırmız bantla kapanan heykeller arasında, Brezilya'nın eski devlet Başkanı Getulio Vargas da var.

Alberto Santos Dumond, Brezilya'da havacılık sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlamış bir isim.

Ülkeyi 1930-1945 yılları arasında yöneten Vargas kimilerine göre ülkenin ilk diktatörü, kimilerine göre ise Brezilya'nın ekonomisini toprak sahiplerinden sanayileşmeye dönüştürmeye çalışan bir lider.

'Protesto sadece sokakta olmaz'

Sanatçı, Brezilya'da havacılık sektörünün gelişmesine büyük katkısı olan Alberto Santos Dumond ve ülkede 'Altın Yasa' (Lei Aurea) olarak bilinen yasayı teşvik edip onaylayarak 13 Mayıs 1888'de köleliğe son veren Prenses İsabel'in heykellerinin de gözlerini bağladı.

Sanatçı, Hint siyasetçi ve barış aktivisti Mahatma Gandi'nin de heykelinin gözlerini bağladı.

Jose Martiniano de Alencar, Brezilya'da 19. yüzyılın önde gelen romancılarından.

'Oraculo Projesi' adlı projede çalışan sanatçı, 'protesto etmenin yalnızca sokak gösterileriyle olmayacağı' mesajını vermek istediğini söylüyor.

Reklam
Reklam

Brezilya'da Pazar günü, Devlet Başkanı Dilma Rousseff karşıtı gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

Muhalifler Rousseff'i bütçeyi yönetmemek ve ekonomiyi idare edememekle eleştiriyor. Brezilya, son yılların en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya.

Humberto de Alencar Castelo Branco, 1964 askeri darbesinden sonra Brezilya'nın ilk devlet başkanı.

Sanatçı projeyle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Ülke için artık hiçbir şey yapamayacak olanların gözlerini bağlamaktaki amaç, ülkedeki ekonomik ve siyasi krize çaresizce tanıklık etmelerine engel olmak. Ellerinden bir şey gelmiyor."