Bridgestone, Formula 1'de yaklaşık 10 yılın ardından oluksuz lastiklere dönüşle yeni bir döneme başlıyor.
Bridgestone Potenza oluksuz lastikleri, downforce seviyesini düşürmeye yönelik son aerodinamik kural değişiklikleri kapsamında yapılan radikal dönüşümün en önemli noktalarından birini oluşturuyor.
Japon lastik üreticisi bu yıl, farklı sertlikteki lastikleri ayırt etmek için, beyaz yerine yeşil renkli bir tasarım kullanacak. Ayrıca, daha önce aşırı yağmur lastikleri şimdi "ıslak hava lastiği" olarak adlandırılacak.
Daha önce olduğu gibi her grand prix'de takımlara iki tür lastik tedarik edilecek. Her ikisinin de yarışta kullanılması gerekiyor. Ancak geçtiğimiz senelerden farklı olarak tedarik edilecek lastiklerin çeşidi daha geniş bir yelpazeden seçilecek. Avustralya için hard, medium, soft ve süper soft lastiklerinden medium ve süper soft lastikleri takımlara verilecek.
Albert Park geleneksel olarak zorlayıcı bir pist olarak biliniyor. Ayrıca Melbourne'ün hava durumundaki değişiklikler de sürpriz olmayacak.
5.30 kilometre uzunluğundaki pistte 16 viraj bulunuyor. Düzlüklerde daha düşük bir downforce gerekirken, virajlarda yüksek bir downforce'a ihtiyaç duyuluyor. Bu da yüksek seviyede bir enereji ve ısının lastiklere yayılması manasına geliyor.
- Bridgestone'un bakış açısından 2009 için en önemli değişiklikler neler?
"Tabi ki oluksuz lastiklere geçiş en önemli değişiklik. Bridgestone'un birçok farklı seride bu lastikler üzerinde büyük bir tecrübesi var. O yüzden yarışlar için iyi lastikler üretebileceğimiz konusunda kendimize güveniyoruz. Bu lastikler, daha önceki oluklu lastiklerle aynı ebatta. Fakat artık aracın önünde ve arkasında farklı bir yol tutuş dengesi var. Bu yüzden takımlar, özellikle Albert Park'ın değişken yüzeyinde çok iyi ayar yapmak için yoğun bir çalışma yapmak zorunda kalacak. Bu konuda herkesle çok yakından çalışıyor olacağız."
- Sizin için en büyük zorluk ne olacak?
"Geçtiğimiz yıl iki çeşit lastik arasında daha büyük farkların olması yönünde birçok istek aldık. Dolayısıyla biz de bu taleplere cevap verebilmek için, sadece hamur sertliği farkıyla değil, aynı zamanda farklı ısı çalışmalarına göre çalıştık. Bunun için daha düşük çalışma sınırı ile daha yüksek çalışma sınırına göre lastik üretmeye çalıştık. Bu şu manaya geliyor, artık takımlar kullanacakları lastikleri seçerken çok daha fazla seçeneği göz önünde bulundurarak düşünmek zorunda kalacaklar. Böylece bu, en iyi tercihi yapanlar için iyi bir ödül olacak.
TurkiyeF1.Com