AMASYA (İHA) - Bronşiolitin akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum olduğunu belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Genellikle bir aydan büyük ve iki yaştan küçük çocuklarda, en sık olarak altı aylık bebeklerde görülür" dedi.
Bronşiolite espiratuar sinsityal virüs (RSV) isimli virüsün neden olduğunu ve bronşitin mevsimsel bir özellik gösterdiğini ifade eden Amasya Tabip Odası Başkanı ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Genelde üst solunum yoluna ait bulgular ve ateşten 2-3 gün sonra öksürük, solunum hızında artış görülür. Göğüs duvarında çekilmeler, burun kanatlarının solunuma katılması görülür. Bazı küçük çocuklar ve bebeklerin akciğerleri tam olgunlaşmamış, bronşlarının çapı dar, bronşları çevreleyen kıkırdak halkaları çok yumuşak olduğu için viral enfeksiyonlarla sık sık bronşiolit geçirmeleri mümkündür" diye konuştu.
Hangi durumlarda çocukların hastaneye yatırılması gerektiğini açıklayan Dr. Karadağlıoğlu, "İki aylıktan küçük çocuklar, morarma, solunum durması bulguları, solunum sayısının dakikada 60'ın üzerinde olması, kanda oksijen değerlerinin düşmesi, karbondioksit değerlerinin yükselmesi durumunda hastaneye yatırılır. Bronşiolitin tedavisinde sıcak-ılık sıvılar da solunum yolunu yumuşatır ve salgıları azaltır. Tuzlu su içeren burun damlaları da burun tıkanıklığını gidermede etkilidir. Ancak çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi için soğuk buhar uygulanmalıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik verilebilir. Çocuğun yeterli sıvı aldığından emin olunmalıdır. Bronşiolit hastalığında evde kesinlikle sigara içilmemelidir. Eğer bronşiolit atağı şiddetli bir şekilde gelmişse çocuğun hastanede izlenmesi ve buhar tedavisine alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.