"Bronzlaşmak derinin hasar görmesi demektir"

ANKARA (ANKA) - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, yaz aylarının gelmesiyle beraber güneşin zararlı etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Akdur, bronzlaşmanın aslında derinin hasar görmesi anlamına geldiğini söyleyerek "Güneşlenmenin yararı yok zararı çoktur. Deri kanserlerinin temel nedeni güneştir" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ANKA'ya yaptığı açıklamada, güneşte bulunan mor ötesi ışınların deride başta yaşlanma ve kanser gelmek üzere birçok hasara neden olduğunu belirtti. Güneşten yalnızca plaj ve benzeri açık alanlarda değil her zaman korunmak gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Akdur, "Güneş deride önce bronzlaşma sonra çillenme, kalınlaşma kabalaşma ve esneklik kaybolması gibi hasarlara neden olarak cildin kısa sürede yaşlanmasına neden olur. Bundan daha da kötüsü tüm cilt kanserlerinin temel nedeni güneşe maruz kalmaktır" dedi.

Reklam
Reklam

-OLABİLDİĞİNCE KOYU RENKLİ VE PAMUKLU GİYİNİN-
Prof. Dr. Recep Akdur, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için ise, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"-Güneşten korunmanın kesin ve en sağlıklı yolu güneşte kalmamaktır. Bu nedenle zorunlu olmadıkça güneşte kalınmamalıdır.
-Yaz aylarında güneşin daha dik açılarla geldiği ve daha yakıcı olduğu 1000-1600 saatleri arasında gerekli olmadıkça sokağa çıkılmamalıdır.
-10.00-16.00 saatleri arasında plaj ve benzeri açık alanlara çıkılmamalı kesinlikle güneşlenilmemelidir.
-Uygun giysiler giymek güneşin zararlarından korunmak için etkili bir yoldur.
-Yaz günlerinde sokağa çıkarken geniş kenarlıklı şapka, güneş gözlüğü, kapalı elbiseler giyilmelidir. Şapka ve elbiseler; sık dokunmuş, olabildiğince koyu renkli ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Bilinenin aksine beyaz, açık renkli, gevşek dokulu ve keten kumaşlar iyi bir koruma yapmamaktadır. Bun nedenle bu tür giysilere güvenerek uzun süre güneşte kalınmamalıdır.

-CİLT KANSERİ GÜNEŞ KREMİ KULLANANLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR-
-Sokağa çıkarken elbiselerin açık bıraktığı, yüz, kulak, boyun ve benzeri yerler güneş kremi ile kremlenmelidir.
-Koruyucu olabilmesi için güneş kremlerinin en az 15 koruma faktörü (SPF) içermesi gerekir. Hiç bir güneş kremi tam koruma sağlamaz. Güneş kremine güvenerek, kesinlikle güneşin yakıcı olduğu saatlerde veya uzun süre güneşe maruz kalınmamalıdır. Cilt kanserleri, güneş kremi kullananlarda daha sık görülmektedir. Çünkü bu kişiler güneş kremine güvenerek daha uzun süre güneşte kalmaktadır.
-Gölge yerlerde iken de, yansıyan ışıklar nedeniyle, güneşe maruz kalındığı ve güneşin zarar verdiği unutulmamalıdır
-Çocuklar güneşe daha duyarlıdır. Güneşten korumak için çocuklara daha büyük özen gösterilmelidir.
-Güneş açık tenlilere daha çok zarar verir. Açık tenli kişilerin güneşten korunmak için daha çok dikkat etmesi gerekir.
-Kişiler, düzenli ve dikkatli olarak cildini kontrol ederek; renk değişikliği, ben oluşması, benlerde büyüme, yüksekliğinde artma, kanama, gibi değişiklikler gördüğünde ihmal etmemeli, mutlaka doktora kontrol olmalıdır."

Reklam
Reklam