Brown: "İngiliz askerler 31 Temmuz'a kadar Irak'ta

BAĞDAT (İHA) - Irak ziyareti sırasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile gerçekleştirdiği basın toplantısında İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Irak'taki İngiliz askerlerinin 31 Temmuz 2009'a kadar Irak'ta kalacağını açıkladı.

Irak'a bugün düzenlediği sürpriz ziyarette, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, mevkiidaşı Nuri El Maliki ile İngiliz askerlerinin çekilmesi ve Irak-İngiltere ilişkilerini konusunda görüştükten sonra Irak Başbakanlık Sarayı'nda düzenledikleri ortak basın toplantısında, görüşmenin detaylarına değindiler. İngiliz güçlerine Irak'ın diktatör rejimden kurtulmasında yardımcı oldukları için teşekkür eden başbakan Nuri El Maliki, Gordon Brown ile yaptıkları görüşmede 2 konu üzerinde durduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Maliki, konuşulan konularda ikili ilişkilerimizin geleceği ve geliştirilmesi ayrıca İngiliz askerlerinin çekilmesi olduğunu ifade ederek, "Irak Parlamentosu'na sunduğumuz düzenlemede İngiliz askerlerinin, 31 Mayıs tarihine kadar görevlerini tamamlamaları ve 31 Temmuz tarihine kadar ülkeden çekilmeleri söz konusudur" ifadelerini kullandı.Toplantıda söz alan İngiliz Başbakan Gordon Brown ise öncelikle 2007'de kaçırılan 5 İngiliz vatandaşının akıbetinden bahsetti.

Brown, kaçırılan vatandaşların serbest bırakılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Onları bırakın ve ailelerine sağ salim geri dönmelerine izin verin" şeklinde İngiliz vatandaşlarını kaçıranlara çağrıda bulundu. İngiliz güçleri olarak Irak'ta bulundukları sırada 20 bin Irak askeri ve 22 bin polis eğittiklerini belirten Brown, Irak güçlerine ait 14'üncü bölüğün eğitimlerinin tamamlandığını ve bu bölüğe mensup 9 bin askerin mevcudiyetinden bahsetti. Brown ayrıca Basra Havaalanı'na değinerek, "Temmuz ayından bu yana Iraklı güçler, Basra Havaalanı'nın kontrolünü aldı ve ülkenin geri kalanına önemli uçuşlar ile hizmet veriyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Irak savaşının başlangıcından itibaren 176 İngiliz'in hayatını kaybettiğini ifade eden Brown, "Önümüzdeki yıl 31 Mayıs'a kadar misyonumuz bitmeyecektir. Bundan 2 ay sonra ise Irak'tan tamamen çekilmiş olacağız" şeklinde konuştu. Basın toplantısında İngiliz bir gazetecinin, İngiliz askerlerinin değecek bir uğurda hayatlarını kaybettikleri konusunda ise Brown, "İnanıyorum ki biz Irak'ı daha demokratik ve daha iyi bir yer haline getirdik" diye konuştu.