BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye üyelik müzakerelerine yönelik olarak bir tarih verilme ihtimali her geçen gün artış kaydediyor. Ancak üyelik müzakerelerinin başlaması için bazı koşullar da sıralanacak.
Avrupa Birliği, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'nin beklentilerini karşılamak için koşullu üyelik müzakereleri tarihi vereceğine dair ihtimaller her geçen gün artıyor. Üyelik müzakerelerine ilişkin olarak Türkiye'nin yapması gereken çalışmalar da kesinlik kazanıyor. 15'ler, 3 Kasım seçimlerinin ardından sandıktan çıkacak hükümetin AB açısından 3 önemli çalışma yapmasını bekliyor.
Brüksel, Türkiye'deki yeni hükümetin çalışma programında Avrupa Birliği'ne ayıracağı yere önem verecek.
AB uyum paketinin uygulanmasına ilişkin olarak göstereceği irade de önem teşkil ediyor. Ayrıca hükümetin kısa ve orta vadede yapmayı taahhüt ettiği reformlar da önemli bir kıstas oluşturacak.
Buna karşılık, AB koridorlarında, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye üyelik müzakerelerine yönelik olarak tarih verilmesi benimsenmesine karşın, hangi şartların ileri sürüleceği de tartışılmaya başlandı. Şu anda AB kulislerinde 3 senaryo telaffuz ediliyor.
Birinci senaryoda, Avrupa Komisyonu'nun ilerleme raporunda Kopenhag siyasi kriterlerine yönelik olarak işaret ettiği eksiklikler giderildiği taktirde Haziran 2004'ten itibaren üyelik müzakerelerine başlanabileceği ifade ediliyor. Dönem başkanlığına yakın kaynaklar, bu ifadeye Almanya'nın sıcak baktığı belirtiyorlar.
İkinci senaryo, siyasi kriterlere yönelik eksiklikler giderildiği taktirde ve Avrupa Komisyonu'nun 2003 yılında yayınlayacağı ilerleme raporunu esas alarak, en geç Haziran 2004'ten itibaren üyelik müzakerelerinin başlayabileceği yönünde.
Üçüncü senaryo ise Aralık 2003 yılından itibaren Kopenhag siyasi kriterlerine yönelik olarak eksikliklerin giderildiği taktirde üyelik müzakerelerinin başlatılmasını öngörüyor.
Kuşkusuz bu hususlar hala senaryo olarak AB koridorlarında telaffuz ediliyor. Avrupa Birliği'nin, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye üyelik müzakerelerine yönelik olarak tarih önereceği ihtimali artıyor.
Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstlenen Danimarka, dünyadaki siyasi konjonktürün Türkiye'nin lehine işlediğini belirtiyor. Bu çerçevede Ankara'nın beklentilerini karşılayan bir formülün Kopenhag'da mutlaka bulunacağı belirtiliyor.
Tarih ile ilerleme raporuyla ilgili olarak çok önemli bir ayrıntı da su yüzüne çıkmaya başladı. Adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey komisyon yetkilisi, Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Günter Verheugen'in, 9 Ekim'de yayınladığı stratejik belgenin taslağında, AB devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye ile üyelik müzakerelerine yönelik bir tarih belirlemelerini önerdiğini ifade etti.
Ancak Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin bu öneriye karşı çıkarak başkanlık sıfatını kullanarak taslak metinden bu ifadenin kaldırılması talimatı verdiğini kaydetti.
Tarih henüz kesinlik kazanmadı ancak her geçen gün ihtimal artıyor. 3 Kasım seçimlerinin neticesi de önem teşkil ediyor.