Brusella aşısı yapan görevlilerin zarar görmemesi için göz damlası geliştirildi

Hayvanlarda görülen brusella hastalığı ile mücadelede görev alan ekiplerin hayvan ve ilaçtan zarar görme riski...

Hayvanlarda görülen brusella hastalığı ile mücadelede görev alan ekiplerin hayvan ve ilaçtan zarar görme riski göz damlası ile son bulacak. Brusella hastalığı ile mücadelede şırınga ile yapılan aşılamada yaşanılan zorlukları göz önüne alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 6 yıl sürecek göz damla uygulama projesini hayata geçirildi.
Brusella hastalığı ile mücadele kapsamında hayvanlara şırınga ile aşı yapan görevlilerin, huysuz hayvanlara aşı yaptığı sırada iğnenin kırılarak sıvının yüzüne sıçraması veya vücudunun herhangi bir yerine iğnenin yanlışlıkla batması gibi durumlar yeni yöntem ile tarihe karışacak.
Daha önce şırınga yöntemi ile yapılan aşılamada huysuz hayvanların neden olduğu iğne kırılması ve uygulayıcının iğne eline batması şeklindeki zorlukları göz önüne alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz yıl alternatif aşılama kapsamında çalışma başlatmıştı.
Çalışmalar ışığında görevlileri korkusuz bir şekilde işlerini yapmaya olanak sağlayacak olan yerli üretim göz damlası aşısı uygulanacak hale getirildi. Göz damlası yöntemi ile yapılan aşılamanın ilk kez kullanıldığı Samsun’da 17 ilçede ve 945 köyde her yaş grubundaki 200 bini aşkın dişi sığır ile 100 bini aşkın dişi-erkek koyun ve keçiler proje kapsamında aşılanacak.
Bakanlığın brusella hastalığına karşı geniş ölçekli çalışma başlattığını belirten Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, daha önceki iğne ile yapılan aşılamada görevlinin zarar görme riskinin çok fazla olduğunu aşılamada ise bu riskin daha da azaldığını söyledi.
Bakanlığın aşıları göndermesi ile vakit kaybetmeden tüm il genelinde planlamaları yaparak köylere ekipler halinde gitmeye başladıklarını hatırlatan Güven, “Bu çalışma 15 Şubat tarihi itibari ile ilimizde başlamıştır. Bu çalışmada 150’ye yakın veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni görev alıyor. 2012 çalışmalarını iki ayda tamamlanması için her türlü tedbir İl Müdürlüğümüzce alınmıştır. Araç gereç ve personelin biyogüvenliğine dönük bütün ihtiyaçlar giderilmiş olup, yetiştiricilerin bu çalışmaya desteklerini beklemekteyiz.” dedi.
Öncelikle küçükbaş hayvanların aşılandığını ifade eden İl Müdürü Kadir Güven, bugüne kadar 3–6 ay arası dişi buzağı, dişi-erkek kuzu ve oğlaklarda sınırlı düzeyde aşılama çalışması yaptıklarını son iki yıldır da Samsun’da 350 bin olan sığır varlığının ise yaklaşık yüzde 20’sini aşılama programına alınarak aşılamasının yapıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz