İZMİR (İHA) - Hastalıklı hayvanların sütlerinin çiğ kullanılması ile bulaşan brusellos (brucella-mal hastalığı) hastalığında geçtiğimiz yıllara göre büyük bir artış görüldüğünü kaydeden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fadıl Vardar, sütün mutlaka kaynatılarak kullanılması gerektiğini söyledi.
Kliniklerine yaz dönemi süresince brusellos tanısı alan 10 kişinin başvurduğunu kaydeden Doç. Dr. Fadıl Vardar, ekonomik kaygılar nedeniyle üreticilerin sütü kaynatmadan peynir ve benzeri ürünleri hazırlayarak tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi. Brusellos hastalığının özellikle çiğ süt ve peynirden bulaştığını açıklayan Doç. Dr. Vardar, "Üreticiler peyniri daha yağlı göstermesi için sütü kaynatmadan direkt mayalıyor. Bu durumda mikroplar ölmediği için hastalığın bulaşma riski çok daha yüksek" dedi.
Brusellos hastalığının hemen belirti vermediğini, mikrop vücuda girdikten birkaç hafta sonra eklem ağrıları, halsizlik, terleme, yüksek ateş gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Vardar, "Hastalığın tedavisi uzun sürmekte, mikrop uzun yıllar insan vücudunda kalabilmekte. Zamanında gerekli tedavi yapılmadığı taktirde mikrop bazı organlara yerleşerek ciddi hasarlara yol açabiliyor. Şu anda kliniğimizde brusellos hastalığı nedeniyle iki gözünü birden kaybeden bir hastamız yatıyor" diye konuştu.
Brusellosun birçok hastalığı taklit etmesi nedeniyle yanlış teşhis edilebildiğini açıklayan Vardar, "Bunun sonucu olarak da tedavide zaman zaman geç kalınabiliyor. Zamanında uygulanacak ilaç tedavisi ile hastalığın zararlarını önlemek mümkün olabiliyor" dedi.