Brusella uyarısı

KONYA (İHA) - Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Eşref Okunakol, brusella hastalığının, hayvanlardan insanlara bulaşan ve tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilen mikrobik bir hastalık olduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada brusellanın özellikle sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Okunakol, "Hastalığa Konya'da mal yada peynir hastalığı denmektedir. Mart-Haziran ayları arasında daha yüksek oranda görülmektedir. Çünkü hayvanların yavrulama zamanı ile taze sütün en fazla tüketildiği ve peynir yapıldığı dönemler bu zamanlardır. Kırsal alanda kentsel alanlara göre daha fazla görülür. Bunun nedeni kırsal alanda pastörize edilmemiş süt ve taze peynir tüketilmesidir. Gebe kadınlar diğer insalara göre hastalığa daha duyarlıdır. Hayvan bakımı ile uğraşanların hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Hastalık ileri safhalarda kalp, karaciğer, dalak, testis, rahim, kemik ve eklem şikayetlerine yol açar. Gebe kadınlarda düşüğe sebep olur. İnsanlarda kısırlık ve sakatlıklara sebep olduğu gibi hastalık ölümle de sonuçlanabilir" dedi.

Reklam
Reklam

"HASTALIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN" Dr. Eşref Okunakol, hastalık mikrobunun alındıktabn 1-3 hafta sonra belirti vermeye başladığına dikkat çekerek, "Hastalık günler ve aylarca sürebilir. Bazen sinsice seyredebilir. Hastalık, vücutta genel bir düşkünlük, dermensızlık, baş, eklem, kas ağrıları, iştah ve kilo kaybı, dalgalı ateş ve gebe kadınların düşük ve ölüm doğum yapması ile ortaya çıkar. Hastalığın tedavisi mümkündür. Belirtiler görüldüğünde en yakın sağlık kurluşuna başvurulmalıdır. Hastalıktan korunmak için, süt ve etler iyice pişirildikten sonra tüketilmeli, peynirler kaynatılmış sütten yapılmalıdır. Ahır ve ağıllarda dezenfeksiyon yapılmalıdır. Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar hemen bir veteriner hekime muayene ettirilmeli ve hayvanlar brusellaya karşı mutlaka aşılatılmalıdır" diye konuştu.