Bryza ''Roj TV kapatılmalı''

Ankara (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Müsteşarı Matt Bryza, ABD'nin ROJ TV'nin kapatılmasını istediğini belirtti.

Bryza, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk yetkililerle faydalı görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerini her yönüyle ele aldıklarını, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği, Kıbrıs ve Irak konularını görüştüklerini söyleyen Bryza, ABD'nin, terör örgütü PKK'nın hem Irak hem de Avrupa'da bir tehdit olmaktan çıkması gerektiği konusunda taahhüdünü yinelediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonla ilgili bir soruya verdiği yanıtta Bryza, ABD'nin KKTC'nin üzerindeki ekonomik izolasyonun kaldırılmasını istediğini ve bunun iki nedeni olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin çözüm istediğini gösterdiklerini belirten Bryza, ancak bunun daha önce bilinmediğini ve yeni anlaşıldığını kaydetti. Bryza, ABD'nin KKTC'nin ekonomik sorunlarının çözülmesinin adanın birleşmesini kolaylaştıracağına olan inancını dile getirdi.

Bryza, "Türkiye'nin Rum bayraklı gemilere hava ve deniz limanlarını açması yönünde yapılan baskıların AB üyeliğini nasıl etkileyeceği" sorusunu da yanıtladı. Türkiye'nin bu konudaki sorumluluğunu yerine getireceğini dile getiren Bryza, ancak dost AB ülkelerinin eğer Türkiye'yi üyeliğe gerçekten almak istiyorlarsa bu konuda Türkiye'ye yardım etmeleri ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon konusunda ilerleme sağlanmasına yardımcı olmaları gerektiğini kaydetti.

Diyarbakır'daki son olaylardan Roj TV'nin sorumlu tutulmasına yönelik soru üzerine Bryza, "Terör örgütü PKK'ya karşı yapılan mücadelenin bu tehdit tamamıyla ortadan kalkmadıkça yeterli olmadığını belirterek, ABD'nin Roj TV'yi kınadığını ve kapanması görüşünde olduğunu söyledi

Reklam
Reklam

Bryza, ABD'nin, "Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile işbirliği yaparak, PKK'ya destek veren mekanizmaların ortadan kaldırılması ve Avrupa'da PKK'nın etkinliğinin sona erdirilmesi için çalıştığını" belirtti.