BTC hattı, tarihi açılışa hazırlanıyor

Ankara (AA)- "Yüzyılın Projesi" olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle, 13 Temmuz 2006 tarihinde yapılacak resmi açılışa dönük hazırlıklar sürüyor. BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle, Türkiye tarihinin en büyük açılış töreni planlanıyor.

Açılış töreniyle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve ilgili devlet bakanlıkları yetkililerinin katılımıyla 1 aydır süren toplantıların sonuncusu önceki gün yapıldı.

Reklam
Reklam

Törene, ABD Başkanı George W. Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de aralarında bulunduğu 15 devlet başkanı yanında, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 başbakan, 50'ye yakın enerji ve dışişleri bakanı davet edildi. Törene bir ay süre kala geleceklerin listesi henüz kesinlik kazanmazken, şimdiye kadar aralarında Aliyev ve Saakaşvili'nin bulunduğu 6 devlet başkanı, 9 başbakan, 23 enerji ve dışişleri bakanı, geleceğine dair teyit verdi.

BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrolün boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor.