BTC Hattı'ndan 73 milyon varil petrol yüklendi

ADANA (İHA) - Yüzyılın projesi olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan bugüne kadar 73 milyon varil ham petrol yüklendiği, sevkıyat ve vergilerden elde edilen gelirin ise yaklaşık 230 milyon dolara yaklaştığı bildirildi.

BTC yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hazar petrollerini Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya taşıyan BTC Ham Petrol Boru Hattı'ndan gemilere petrol yüklemesi, 2 Haziran 2006 tarihinden buyana sorunsuz devam ediyor. 1076 kilometresi Türkiye, 260 kilometresi Gürcistan, 440 kilometresi de Azerbaycan sınırları içinde olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın çıkış noktası olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden bugüne kadar 99 gemiye yükleme yapıldı. İtalya başta olmak üzere Fransa, İspanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Şili, İngiltere ve Endonezya gibi ülkelere de petrol sevkıyatı yapıldı.

Reklam
Reklam

Avrupa ülkelerinin yanı sıra İsrail, ABD ve Hindistan yoğunluklu olarak yapılan sevkıyatta, 2006 yılında yaklaşık 57 milyon varil yükleme gerçekleşti. 2007 yılının Ocak ayında ise 19 gemiyle 14 milyon varil yükleme yapıldı. 2 Haziran 2006 tarihinden bu yana 73 milyon varil ham petrol yüklenirken, yaklaşık 230 milyon dolar gelir sağlandı.

Ayrıca Haydar Aliyev Deniz Terminali'ndeki 7 adet tankta 1 milyon varil petrol stoklandı.

2007 yılı sonunda da BTC'den yapılan petrol sevkıyatının 210 milyon varile ulaşacağı ve Türkiye'nin sevkıyat ve vergilerden elde ettiği gelirin ise yaklaşık 880 milyon dolara ulaşacağı bildirildi.