"BTC yolsuzluğu" haberlerine yalanlama

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nde yaşanan gecikmeden dolayı ceza ödendiği haberlerinin doğru olmadığını belirterek, "Borulardan petrol akıtıldığında nereden petrol akmıyorsa gecikme oradadır. Ama proje devam ediyor. Daha maç bitmedi" dedi.

Bakan Güler, BTC Petrol Boru Hattı Projesi'nde yaşanan gecikme ve kimi müteahhitlerin ihale dışı bırakılması haberlerini değerlendirdi. Haberde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından bir rapor hazırlandığı ve BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Bildacı ile dönemin proje direktörü Hüseyin Ersoy ve diğer personel hakkında devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını istediği iddia edilmişti. Rapor doğrultusunda Teftiş Kurulu'nun BTC projesinin Türkiye kısmını incelemeye aldığı ve hazırlanan raporda, projede BOTAŞ'tan kaynaklanan nedenlerle gecikme yaşandığı için 23 milyon 673 bin dolar gecikme cezası ödendiği kaydedilmişti. Ayrıca raporda, proje kapsamındaki çeşitli ihalelere katılacak kimi müteahhitlerin ön yeterlilik seçiminde liste dışı bırakıldığının ifade edildiği belirtilmişti. Bakü-Ceyhan projesinin finansmanını sağlayan uluslararası konsorsiyumun da bu duruma seyirci kaldığı ve konu hakkındaki bu raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e sunulduğu ifade edilmişti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Güler ise, herhangi bir gecikmenin söz konusu olmadığını, bu gibi gecikmelerde esas olanın gecikme yaşandığı yer olduğunu belirtti. Önemli olanın proje sonunda boru hattından petrolün akması olduğunu vurgulayan Güler, "Boru hattından petrol akacağı zaman kim geciktiyse, o etkilenir" dedi. Bahsi geçen Teftiş Kurulu'nun kendisine ulaşmadığını da ifade eden Güler, "Bizden dolayı bir gecikme yok. Borulara petrol verdiğimiz zaman hangisinde akmıyorsa gecikme ordadır. Gecikme dolayısıyla bir ödeme söz konusu değil. Haber yanlış. İnşaat devam ediyor. Daha maç bitmedi" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, BTC Projesi sözleşmesine göre, 2005'in ilk altı ayında tamamlanması öngörülen projenin tamamlanmayan ayakları için günlük 500 bin dolar gecikme cezası alınması belirtiliyor. Bakan Güler'in 25 Mayıs'ta Bakü'ye giderek BTC'den ilk petrol akıtma törenine katılacağı öğrenildi.