BTC'de ilk petrol heyecanı

ADANA (İHA) - Azerbaycan'da üretilen ham petrolü boru hattıyla Gürcistan ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıracak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan pompalanan ham petrol, 6 ay sonra Ceyhan'a kadar geldi. İlk petrolün terminale ulaşması için artık saatler sayılırken, yükleme yapılacak gemi de Ceyhan İlçesi'ndeki BTC Deniz Terminali'ne yanaştı.

"Yüzyılın Projesi" olarak adlandırılan ve bin 76 kilometresi Türkiye'de olmak üzere toplam bin 770 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı Ceyhan Terminali'ne ulaşmasına saatler kaldı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 24 saat içerisinde Ceyhan Deniz Terminali'nde dev tankerlere akması beklenen ilk petrol, daha sonra deniz terminalinde hazır bekleyen "The British Hawtharne" adlı gemiye yüklenecek.

Hazar Denizi'nden Gürcistan'a, buradan da Türkiye'den Ceyhan Terminali aracılığıyla dünya pazarlarına ulaşacak petrolün ilk tankere yüklenmesi arifesinde büyük bir heyecan yaşanıyor. Şu ana kadar herhangi bir aksama olmadan petrolün Ceyhan'a ulaşması ve projenin aksamadan sonuçlandırılması herkesi sevindirdi. İlk yükleme işlemini sabırsızlıkla beklediklerini belirten yetkililer, bunun için herhangi bir sızıntı olmaması amacıyla son kontrollerin yapıldığını, sağlıklı bir dolum için Pazartesi gününü beklemek gerekebileceğini de ifade ediyor.

BÜYÜK TÖREN 13 TEMMUZ'DA Bu arada, Hazar petrolünün BTC Boru Hattı'ndan Ceyhan'a ulaşması dolayısıyla, 13 Temmuz'da Ceyhan Terminali'nde görkemli bir kutlama yapılacağı, törene Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye cumhurbaşkanları, başbakanları ile ilgili bakanlar ve 16 ülke temsilcisinin katılımının beklendiği bildirildi.
Projenin günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor. Proje sayesinde, Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlayacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Proje Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC Hattı'nın çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracak. Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise boğazların ve İstanbul'un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacak.
Başlangıçta 3 milyar dolar olarak planlanan BTC projesinin, 3.6 milyar dolara mal olduğu bildirildi. Bunun 1 milyar dolarının konsorsiyum şirketlerinin öz kaynakları, 2.6 milyar dolarının da dış finansmanla karşılandığı belirtildi.

TAM KAPASİTE 2007'DE BTC Hattı'ndan İlk etapta günlük 3 bin varillik akış olacağını kaydeden yetkililer, bunun zamanla artarak devam edeceğini ve 2007 yılında tam kapasiteye ulaşacağını ifade ederek, bundan sonraki aşamaların Batı ve Doğu Azeri sahalarının geliştirilmesi olacağını, Batı ve Doğu Azeri sahalarının devreye alınmasıyla hattın kapasitesinin günlük 1 milyon varile çıkacağını kaydetti.

Dünyada üretimin 82-84 milyon varil/gün olduğuna dikkat çeken yetkililer, BTC'nin 1 milyon varillik kapasitesiyle dünya arz-talep tablosunda önemli bir etken haline geleceğini belirtiyor. Son 2 yılda yaşanan talep artışı nedeniyle dünya petrol fiyatlarını zorlayan bir dönem olduğuna işaret eden uzmanlar, Dünya Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) başını çeken Arap ülkelerinin fiyat dengelemek için yaptıkları üretim artışlarında kapasitelerinin sonuna dayandıklarına dikkat çekerek, "Bu tabloda BTC, yeni yatırımlarla birlikte etkili bir faktör olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Artan petrol ihtiyacını dikkate alarak yapılacak mühendislik çalışmalarıyla BTC hattının kapasitesinin ikiye katlanarak günlük 2 milyon varile çıkarılmasının da gündemlerinde olduğunu ifade eden yetkililer, bunun önemli bir ek maliyet de getirmeyeceğini, çalışma için tüm hesapların yapıldığını bildirdi.

RAKAMLARLA BTC - 21 bin kişi çalıştı.
- 30 bin parsel istimlak edildi.
- Hat 2 bin 800 metre yüksekliğe kadar çıktı.
- 46 inçe kadar çıkan borular kullanıldı.
- Azerbaycan'da 250, Gürcistan'da 70, Türkiye'de 300 tane kara ve tren yolundan geçildi.
- Azerbaycan'da 700, Gürcistan'da 200, Türkiye'de 600 akarsu geçildi.
- Türk boğazlarından petrol trafiğini 50 milyon ton azaltacak.