TİFLİS (İHA) - Azerbaycan'da üretilen ham petrolün boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılmasını amaçlayan Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nde tüm hazırlıklar tamamlandı. 25 Mayıs'ta Azerbaycan'dan verilen ilk petrolün 5 Ağustos'ta Tiflis'e ulaşması bekleniyor. İlk petrolün Ceyhan'a ulaşmasının ise ekim ayını bulacağı belirtiliyor.
Gürcistan Enerji Bakanı Nika Gilauri, yaptığı açıklamada, "BTC şu anda bir gerçektir. Bu muvaffakiyet; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve hattı inşa eden uluslararası konsorsiyumun üstün gayretleri ve özverili çalışmaları sonucu mümkün oldu. Bugün için çalıştık ve buna hazırız. BTC için en önemli olan ise, planlandığı gibi kasım ayında Ceyhan'dan ilk petrolün dünya pazarına taşınmaya başlamasıdır" dedi.
Bakü - Tiflis - Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'ndan geçecek doğal gazın yüzde 5'i Gürcistan'a kalacağını kaydeden Nika Gilauri, "Bu, bizim için önemli bir rakamdır. Gürcistan'ın dış enerji kaynaklarına bağımlılığının ortadan kalkması ve vatandaşlarımızın doğalgaz ihtiyaçlarının karşılanması açısından, Şahdeniz Projesi'nden elde edeceğimiz doğalgaz son derece önemlidir. Bu nedenle, Şahdeniz Projesi'nin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz" diye konuştu.
BTC Haydar Aliyev Deniz Terminali Saha Müdürü İlyas Yılmaz ise, "Proje toplam bin 774 kilometrelik hat, ağ istasyonları, Sangaçay ve Ceyhan'daki deniz terminalinden oluşmaktadır. Projenin Türkiye bölümünde olan kısmı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'nin (BOTAŞ) müteahhitliğinde yürütülmektedir. BOTAŞ, Posof sınırından başlayan ve Ceyhan Terminali'nde son bulan projenin Türkiye ayağını 3 ayrı lota, pompa istasyonlarına ve Ceyhan'daki deniz terminaline ayırmış, yerli ve yabancı konsorsiyumlardan oluşan müteahhitlere taşere ederek yürütmektedir" şeklinde konuştu.
Haydar Aliyev Deniz Terminali'nde her biri 1 milyon varil kapasiteye sahip olan 7 adet depolama tankının bulunduğuna ve bunların toplam kapasitesinin de 1milyon metreküpe tekabül ettiğini belirten Yılmaz, "İskelemiz ise aynı anda 2 geminin yüklenebileceği şekilde tasarlanmıştır. Yükleme kolları ve uçucu karbonların toplanması kolları, iskelenin her iki tarafına sağlı sollu konuşlandırılmıştır. Tankerlerin büyüklükleri 80 bin defreytton'dan 300 bin defreytton'a kadar gemilerin yanaşabileceği kadardır ve yılda 50 milyon ton Azeri petrolünün deniz terminalinden dünya pazarlarına ihracı gerçekleşecektir" dedi.
Hazar Denizi'nde yer alan Azeri, Çırak ve Güneşli sahalarındaki petrolün arama, üretim ve paylaşımı konusunda Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi "SOCAR" ile yabancı petrol şirketleri arasında, 20 Eylül 1994 tarihinde, Bakü'de "Azerbaycan Petrollerinin Üretim Paylaşım Anlaşması" imzalanarak AIOC kurulmuş ve BTC'nin ilk adımları atılmıştı. 3 Ekim 2000'de Azerbaycan, BTC Projesi'ni desteklemek üzere bir "Sponsor Grup" meydana getirmişti. 17 Ekim'de, AIOC üyesi 8 şirketten (SOCAR, BP, Unocal, Statoil, TPAO, Itochu, Ramco ve Delta - Hess) oluşan bu yeni grubun üyeleri, bir "Sponsor Grup Finansman ve İşbirliği Anlaşması" imzalayarak Ana İhraç Boru Hattı (MEP) Katılımcıları adını almıştı.
MEP Katılımcıları, 17 - 18 Ekim 2000 tarihlerinde sırasıyla Azerbaycan ve Gürcistan ile "Ev Sahibi Ülke Anlaşmaları"nı tamamlamış; 19 Ekim 2000 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti ile "Ev Sahibi Ülke Anlaşması" ve "Hükümet Garantisi Anlaşması"nı, BOTAŞ ile de "Anahtar Teslim Müteahhitlik Anlaşması"nı imzalamıştı. Böylece, artık bir "Dünya Projesi" haline de dönüşen bu önemli boru hattı projesinin realize edilmesinin önündeki tüm engeller ortadan kalkmış ve BTC hattı için onay alınmıştı.
Esas süresi 40 yıl olarak hesaplanan BTC petrol boru hattının, katılımcılarının talep etmesi durumunda, 10'ar yıllık dönemler halinde iki kez uzatılmasının mümkün olduğu bildirildi.