BTSO Başkanı: Kamu zamları üretim üzerindeki maliyet baskısını artıracak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, eylül ayı enflasyon rakamlarını, "Enflasyonda kur...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, eylül ayı enflasyon rakamlarını, "Enflasyonda kur etkisi belirginleşti, kamu zamlarıyla birlikte üretimin üzerindeki maliyet baskısı artacak." şeklinde yorumladı.
Eylül ayı enflasyon verileriyle birlikte, üretimin üzerindeki maliyet baskısının arttığı bir döneme girildiğine işaret eden Celal Sönmez, son iki aydır kurlarda yaşanan yükselişin, özellikle Üretici Fiyatları Endeksi’nde (ÜFE) belirgin bir artışa yol açtığına işaret etti. Oda başkanı, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte sanayicinin girdi maliyetlerine önemli yükler bindi. İç ve dış pazarın daralmaya başladığı bu dönem, kolay geçmeyecek." diye konuştu.
Eylülde üretici fiyatlarının beklentilerin üzerinde bir oranda; yüzde 1,5 arttığını, tüketici fiyatlarının ise beklentiler çerçevesinde yüzde 0,75 yükseldiğini aktaran Sönmez, şöyle konuştu:
"Bu verilerle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6,15’e inerken ÜFE’de yüzde 12,15’e çıktı. Her ne kadar uzmanlar kurlardaki yüzde 10’luk yükselişin enflasyonu yüzde 1,5 artırdığını, geçirgenlik oranının yüzde 15’e gerilediğini söylese de üretimdeki ithalat bağımlılığımızın yüksekliği rakamlara net olarak yansıyor."
Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki makasın son bir yılda iyice açıldığını belirten Sönmez, maliyet baskısı nedeniyle bu durumun devamının üreticinin bilançosunu olumsuz etkileyeceğinim altını çizdi. Sönmez, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların etkisinin de ekim ayı enflasyonunda görüleceğini belirterek, kış aylarının zor geçeceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz