Btso'dan Enflasyon Değerlendirmesi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.Sönmez, 2012...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Sönmez, 2012 yılında tüketici enflasyonunun yüzde 5 olan hedefin biraz üzerine çıkarak yılı yüzde 6.16 ile tamamladığını belirterek, “İç piyasada talebin zayıf seyrettiği bir yılda, vergi artışlarının etkisiyle bu kadar yüksek dalgalanma yaşanması ilginç oldu. Ancak geldiğimiz noktada enflasyon, Merkez Bankası’nın öngördüğü yüzde 3-7 dalgalanma aralığında kaldığı için bu kurumun kredibilitesine katkı yapacaktır. Enflasyonun en önemli mesele olduğu dönemlerin geride kalması sevindirici” dedi.

Reklam
Reklam

2012 yılında üretici fiyatları endeksinin ise yılı yüzde 2.45 gibi bir taban seviyede kapattığının altını çizen Sönmez, iç ve dış talepteki zayıf seyrin ÜFE’deki yansımasının daha net olduğunu belirtti. Yılın tamamına bakıldığında, 2011 yılına göre yüzde 1.3 gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyonun daha yüksek çıkmamasının temel nedeni olduğunu söyleyen Celal Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2011 yılı sonunda TÜFE yüzde 10.45, ÜFE ise yüzde 13.33’tü. 2012 sonunda TÜFE’nin yüzde 6.16’ya, ÜFE’nin ise yüzde 2.45’e gerilemesi başarıdır. Bugün Türkiye’nin enflasyonu, Avrupa Birliği’nin ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı. 2013 yılında iç piyasanın bir miktar canlanması bekleniyor. İstikrarlı gidişin devamı için özellikle maliyet artışına sebep olacak kamu kaynaklı düzenlemelerden kaçınılması şart.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: