Tam adı Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti olan bu Afrika ülkesinin, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu biliyorduk (hatta Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan Dünya Fakirlik Endeksi'ne göre, dünyanın en fakir ikinci ülkesi).
Peki ya arkeologların 'modern insan' diye tabir ettiğimiz homosaphiens'in ilk kalıntılarına, hatta Ortadoğu'da bulunanlardan da geriye dayanarak; Etiyopya'da rastladığını biliyor muyduk? Peki bu ülkenin, doğal gaz, bakır, metan, potasyum, altın ve hatta platinyum yönünden oldukça zengin topraklara sahip olduğunu söylesek, 'yahu nasıl bu kadar fakirler o zaman?' diye düşünür müyüz?
Bizce düşünmeyiz, çünkü Afrika ülkelerinin endüstri devrimi ile Avrupa ülkelerince nasıl sömürgeleştirildiğini hepimiz lise tarih derslerinden biliyoruz. Etiyopya'nın bayrağı da tam bu konuya parmak basan, tarihi ta 19. yüzyıla dayanan bir anlama sahip.
Üstüste paralel duran yeşil, sarı ve kırmızı çizgiler, üzerindeki amblem olmadan ilk defa 1897'de Etiyopya Krallığı Ordusu tarafından kullanıldı. Bu ordu, 1896'da Etiyopya'yı istila etmeye başlayan İtalyan kolonilerine karşı ülkeyi savunmak maksadı ile oluşturulmuş bir hareket.
Okuyucularımıza hangi yaşta olurlarsa olsunlar ''Brezilya dendiğinde aklınıza ne gelir?'' diye sorsak, eminiz ki futbolla ilgili bir yanıt vereceklerdir. Elbette çok normal, yıllardır dünya futbolunun en önemli yıldızlarını yetiştiren, -hatta ülke ekonomisinde futbolcu transferlerinin büyük bir pay sahibi olduğu bir ülkeden bahsediyoruz.
Ancak bayrağın anlamına baktığımızda, Brezilyalı'larda futboldan çok daha fazlasının olduğunu söylemek mümkün. Dağınık gibi görünen bu bayrak, aslında oldukça entelektüel anlamlara sahip.
Brezilya bayrağındaki 27 yıldız, -aynı Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi ülkedeki şehirleri temsil ediyor. Üstelik sanılanın aksine, hiç de rastgele sıralanmamışlar. Bayraktaki yıldızların sıralaması; Brezilya Cumhuriyeti'nin kurulduğu 15 Kasım 1889'da, saat tam 20.30'da başkent Rio'nun gökyüzünde görünen yıldızların sıralamasının aynısı.
Tabii, Kasım 1889'daki Brezilya'da yalnızca 22 kent olmasına binaen bayrakta da 22 yıldız vardı. 1992'de çıkarılan bir kanunla, kalan 5 yıldız da bayrağa aynı astronomi sırası ile eklendi.
Peki bayrağın ortasındaki ''Ordem E Progresso'' (Düzen ve İlerleme) nereden geliyor? Bu sorunun yanıtı da Brezilyalı'ların başka bir yönünü ortaya çıkarıyor; edebiyat. Bu iki kelime, şair Auguste Comte'nin bir şiirine atıfta bulunuyor; ''Prensip olarak aşk, temel olarak düzen. İlerlemektir amaç.''
Günümüzün en genç ülkelerinden biri olan Avustralya'nın bayrağı da, ülkenin kuruluş yılı olan 1901'e dayanıyor.
1901 yılının ilk günü Büyük Britanya İmparatorluğu'ndan ayrılacağı kesinleşen Avustralya'da bu bayrak tasarımına ulaşmak için, ülke çapında bir yarışma düzenlendi. Britanya imparatorluk bayrağının (Union Jack) ve Güney Haçı'nın (Southern Cross) yer alması ön şart olarak duyurulan yarışmanın ödülü ise yalnızca 25 Avustralya Poundu idi. Bugünün parası ile kaç diye sormak en doğal hakkınız elbette, ama o da çok değil; 4000 Avustralya Poundu'na denk geliyor :)
Yarışma tahmin edilenden fazla uzun sürdü, ve yeni Avustralya Bayrağı Nisan 1901 yılında seçildi. Yani ülke bağımsızlığını ilan ettikten 4 ay sonra :) Bir başka keyifli ayrıntı da, aynı tasarımın yarışmaya birbirinden habersiz 4 farklı kişi tarafından yollanmış olması; ve bu kazananlardan birinin 14 yaşında bir ortaokul çocuğu olması!
Listemizin ikinci sırasında gelmiş geçmiş en iyi bayrak tasarımlarından biri yer alıyor, beyaz zemin üzerine kırmızı bir daire :) Japonya Bayrağı!
Japonya bayrağının iki de özel ismi var; birincisi Nisshoki. Nisshoki ''güneş izli bayrak'' anlamına geliyor. İkinci ve daha yaygın ismi ise Hinomaru. Hinomaru da ''güneşin dairesi'' anlamına geliyor. Demek ki neymiş? Bayraktaki kırmızı daire, güneş anlamına geliyormuş :)
Peki bu güneş takıntısının, Japonya'nın tarih boyunca 'Doğan Güneşin Toprakları' olarak anılması ile bir ilgisi var mı?
Elbette var. Asya'daki coğrafik konumu gereği, güneşin doğuşunu ilk gözlemleyen ülke olan Japonya'nın bu lakapla olan ilişkisi bilinen kayıtlara göre ta 7. yüzyıla kadar dayanmakta. Bayraktaki güneş imgesi ile ilişkilendirilebilecek bir başka şey de; eski Japon inancında güneş tanrıçası olan, ve Japon imparatorluk ailesini dünyaya gönderdiğine inanılan Amaterasu.
Libya bayrağının tasarımına ne zaman baksak, nutkumuz tutuluyor...