"Bu açıkça üyelik süreci"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin ucu açık bir süreç olmadığını, bunun açıkça üyelik süreci olduğunu söyledi.

AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu'nu açıklamasından sonra bir konuşma yapan AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen, Türkiye'nin Kopenhag Siyasi Kriterleri'ni yerine getirdiğini belirterek, bugünkü kararın nerdeyse 5 yıllık çalışma sonunda alındığını kaydetti. Bu durumdan Avrupa Komisyonu'nun gurur duyduğunu ifade eden Verheugen, "Bu ülkenin hızla geliştiğini söylemek istiyorum. Bu ülkeye herhangi bir şekilde 'İnsan haklarına saygı duyulmadığı ülke' diyemeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Daha önce birçok toplantıda sözünü verdiği gibi adil bir rapor açıkladıklarını belirten Verheugen, "Bu raporda her türlü kaynaktan bilgiler var. Kaydedilen ilerleme anlatıldı. Bu rapor, siyasi etkiler altında hazırlanmadı. Türkiye ile ilgili alınacak karar açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin üyeliğinin etkilerini de konuştuklarını ifade eden Verheugen, şöyle devam etti:

"Kapsamlı bir etki raporu var. Bütün olası gelişmeleri değerlendireceğiz. Aldığımız bir siyasi karar, bu bir tavsiye kararı. Türkiye ile ilgili temel karar, üye ülkeler tarafından verilecek. Tavsiye kararı önem taşıyor. Biz şunu istedik, Türkiye'de hazırlanmış olan yasal çerçeve beklentilerimizi karşılıyor. Türkiye'de hazırlanmış olan yasal çerçeveler, demokratik hukuk devletinin sahip olması gereken önemli şeylerdir"

Avrupa Komisyonu'nun ortak bir karar ortaya koymaya çalıştığını belirten Verheugen, bu nedenle sadece müzakerelerin başlamasını değil, bunun bir süreç olmasını tavsiye ettiklerini kaydetti. Bu süreçte; reformların devam etmesi, sürekli olarak denetlenmesi ve koşulların karşılanmadığı söz konusu olursa müzakerelerin askıya alınması gerektiğine işaret eden Verheugen, sivil toplumun da bu sürece dahil olmasını istedi.

Reklam
Reklam

Verheugen, Türkiye'nin, uzun süreli müzakerelerin olduğunu bildiğini dile getirerek, göç konusunu da ele aldıklarını söyledi. Verheugen, "Şunu söylememiz gerek, bu ucu açık bir süreç değil. Komisyon açıkça bunun bir üyelik süreci olduğunu dile getiriyor. Açıkça Türkiye'nin üyelik müzakerelerinden bahsediyoruz. Tabii ki başarılı olunması garanti değildir ama bu durumda yeni bir yol bulunmalıdır" şeklinde konuştu.

Bulgaristan ve Romanya'yı da tartıştıklarını ifade eden Verheugen, "2007 yılında üyeliğin uygulanabileceğini düşündük. Bulgaristan'la müzakereler o zamana kadar tamamlanmış olacak. 2 yıl içinde Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerek. Bu süreç içinde bu ülkelerden bir tanesi bu koşulları yerine getiremezse önlem alınacak" ifadelerini kullandı.