Bu aylara dikkat ! Bitkin düşebilirsiniz

Sonbaharla beraber yaprakların sararması, güzel sonbahar manzaralarının ortaya çıkması kişilerde birtakım sıkıntıların oluşmasına neden olmakta.

Gözle görülmeyen fakat insanı bitkin yorgun bırakan uyku düzenini ciddi etkileyen bu dönem okul, iş düzeni gibi yaşamlarımızda sıkıntılara performans kayıplarına yol açabiliyor.

Alerji, kişi için normalde zararsız olan maddelere karşı vücudun bağışıklık sisteminin bir yanlış algılamaya verdiği yanıttır. Alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi bu zararsız madeleri bir tehdit olarak algılar ve onlara karşı uygun olmayan bir tepki üretir. Çoğu insan içi sorun teşkil etmezken, bu yanlış algılama alerjik kişilerde ciddi sonuçları olan sorun oluşturur. Neredeyse toplumun beşte biri allerjendir. Her beş insandan biri bu değişimleri ciddi hissederken, gene toplumun % 40’ı da bu tür sıkıntıları daha hafif hisetmektedir. Bu dönemde kronik yorgunluk daha çok ortaya çıkar. Kişi yorgun ve bitkindir. Omuzlarında sanki bir yük varmış gibi hisseder.

Reklam
Reklam

Uyku düzeni bozulmuştur. Burun tıkanıklıklarıda üzerine eklenmişse sabah yorgun kalkma uykuyu alamama, yataktan kalkarken zorlanma gibi durumlar olabilmektedir. Erişkinlerin yanısıra çocuklardada ciddi problemler yaratabilir. Uyku düzeninin bozulmasına bağlı okulda başarının düşmesi, dikkat dağınıklığı, sık üst ve alt solunum yolu hastalıklarına yatkın olması gibi durumlar görülebilir. Şayet bu şikayetler ciddi boyuta erişmişse ileride astım hastalığı , burunda ekstra et oluşumları yani polipler, normalde burunda bulunan konka adı verilen etlerin şişmeleri, çocukta geniz eti büyümeleri, iri bademcikler, sık sinüzit veya burun iltihapları ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka allerji konusunda deneyimli bir hekime müracat edilmelidir. Astım şikayetleri için bir çocuk veya göğüs hastalıkları uzmanına, burunla ilgili sorunlarda kulak burun boğaz uzmanına danışılmalı ve kontrol altında olunmalıdır. Hekiminizin sunacağı basit çözümler ve tedaviler pek çok sıkıntıdan sizi alıkoyacaktır.

Reklam
Reklam

Sonbaharda yere düşen ağaç yapraklarının çürümeleriyle oluşan küf ve mantarlar, havada uçuşan tozların fazlalığı, havada araç egsoz dumanları ve ısınma için kullanılan yakıt atık dumanları bu dönemde kişileri etkileyerek alerji veya kronik bitkinlik sendromunu oluşturabilmektedir. Bazende alerjen uzağınızda değilde hemen yanı başınızdadır. Evde beslediğiniz hayvan, banyodaki nemli ve gizli küf alanları, ev tozları ve akar adı verilen mikro organizmalar, yanı başınızda içilen sigara, kullanılan giysi veya mobilyalar. Yedikleriniz veya içtikleriniz bu sıkıntıları oluşturabilmektedir. Boğazınızda geçmeyen kızarıklık veya enfeksiyon hissi, yutkunmada takılma veya zorluk basit bir gıda alerjisi ile olabilmektedir. Bu karmaşık durumu kendi çözümlerinizi oluşturmadan bir hekim desteği ile yapmanız en uygunudur.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

Anahtar Kelimeler: