Bu baharatlar öksürüğe çok iyi geliyor! Doğru bir şekilde kullanmak için...

Gece ya da gün içerisinde birden başlayıp kesilmeyen öksürük, herkes için tam bir kabustur. Ciddi bir hastalıktan ya da basit bir alerjiden kaynaklanabilir. Elbette öncelikle doktora görünüp reçete edilen ilaçları kullanmalısınız. Ancak bitkisel ilaçlarla destekleyerek öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. Öksürük sorununa iyi gelen baharatlar ve kullanım şekilleri için yazımızı inceleyin.

Amacı boğazın ve soluk yolunun temizlenmesi olan öksürük, hastalık veya alerji durumunda ortaya çıkarak inatçı bir hale gelebilir ve kişiyi zorlayabilir. Vereceğimiz önerilerin hiçbir şekilde doktorunuzun reçete ettiği ilaçların yerini tutmayacağını hatırlatalım.

ÖKSÜRÜK NEDEN OLUŞUR?

Öksürük akciğerdeki ya da soluk borusundaki bir hasar sonucu oluşur. Balgamlı ya da kuru öksürük gibi iki şekilde ortaya çıkabilir.

IHLAMUR

Ihlamur ağacının mis gibi çiçeğinin toplanıp kurutulup demlenmesiyle hazırlanan çayı, soğuk algınlığı geçiren herkes en az bir kere içmiştir. Balla beraber tüketilen ıhlamur çayının soğuk algınlığının yanı sıra öksürüğe de iyi geldiği de biliniyor. Bir miktar ıhlamuru demliğin içerisine alın ve üzerine kaynar su ekleyin. Dilerseniz bir adet çubuk tarçın da ekleyebilirsiniz. Böylece tarçının da bakteri öldürücü özelliğinden yararlanabilirsiniz. 15 dakika kadar demlendikten sonra bardağınıza boşaltıp bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Bal boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzün hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Reklam
Reklam

ZENCEFİL

Kök bir bitki olan zencefil hem taze hem de kurutularak toz hale getirilmiş şekilde yiyeceklerde veya çaylarda kullanılır. Zencefil antienflamatuar özelliklere sahip olduğundan dolayı iltihap ve boğazdaki tahrişi hafifletebilir. Böylece hem kuru öksürüğe hem de balgamlı öksürüğe karşı etkili olabilir. Bir su bardağı sıcak suyun içerisinde bir iki dilim taze zencefil ekleyerek bir süre demlendikten sonra bal ilave ederek tüketebilirsiniz. Böylece zencefil ve balın antibakteriyel özelliğiyle boğazınızdaki ve solunum yollarınızdaki iltihaplanmayı azaltıp boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Ya da toz zencefili bir miktar bal ve limonla karıştırarak bu karışımı tüketebilirsiniz. Boğazınızdaki tahrişi azaltacak bu karışım, bakterileri boğazınızdan uzaklaştıracaktır.

KARABİBER

Karabiber keskin acı tadıyla yiyeceklerin içerisine katılarak tüketilen bir baharat. Ancak çay hali ya da bal veya pekmezle karıştırılarak hazırlanan karışım hali öksürüğünüzü hafifletmeye yardımcıdır. Bir miktar bal ya da pekmezle karıştırdığınız toz karabiberi tüketerek öksürük nöbetlerinden kurtulabilirsiniz.

Reklam
Reklam

SALEP

Orkidelerin köklerinden elde edilen ve değerli bir baharat olan salep kışın içecek olarak, yazın ise dondurmalarda kullanılır. Müsilajlı yapısı sayesinde boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü hafifletecektir. Eskiler salebin göğsünüzü yumuşatıp öksürüğünüzü hafifleteceğini söylerdi. Bahsettiğimiz salep elbette ki marketlerde kutu içerisinde sıvı halde ya da paketlerde toz karışım halde satılanlar değil. Doğal ve saf salepleri aktarlardan temin edebilirsiniz. Oldukça pahalı olan salep tozunu neyse ki içecek olarak hazırlarken büyük miktarlar kullanmanız gerekmiyor. Süte karıştırıp pişireceğiniz salep tozunu kıvam aldıktan sonra altını kapatarak bardağınıza alabilirsiniz.