Bu Belirtilere Çok Dikkat Edin!

Kadınlarda görülen bu belirtiler neyin habercisi?

Genellikle bir çok kadın dış görünüşünden şikayet eder. Ancak hiçbiri yeme bozukluğuna sahip olduğunu kabul etmez.

İtiraf etmelerini ve düzelmelerini sağlamak için size büyük bir görev düşüyor. Çevrenizde kısa sürede çok fazla kilo kaybeden arkadaşlarınız varsa bu belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığına dikkat edin.



Cilt kuruluğu

Sağlıksız beslenme sonucu vücutta bazı mineral ve vitaminlerde azalma meydana geliyor. Bu azalmalar da birçok fiziksel değişimin gerçekleşmesine neden oluyor. Aşırı zayıf kadınlarda vücut kendini korumak için ayva tüyü olarak bilinen loguno üretimine başlıyor. Ayrıca saçlarda incelme tırnaklarda kırılma oluyor.

Reklam
Reklam

Hatta demir eksikliğinden ötürü saçlarda dökülme, niasin eksikliğinden dolayı da pallagra hastalığı ortaya çıkıyor.

Cildin egzemalı gibi görünmesine neden olan bu hastalık ile ciltte ciddi anlamda çatlama ve kuruma meydana geliyor.


Sarı dişler

Anoreksiya, tespit edilmesi en kolay rahatsızlıklardan biri. Eğer kadın sıfır bedenin altındaysa vücut bunu mutlaka belli ediyor. Ancak benzer durum bulimiya nervosa hastaları için pek geçerli değil. Genellikle ortalama bir kiloya veya dikkat çekmeyecek zayıflığa sahipler. Bu nedenle arkadaşlarınızın yemek yedikten sonra kustuğundan şüphe ediyorsanız mutlaka dişlerine bakmalısınız.

Midedeki asit diş minelerini aşındırdığı için sık sık kusanların dişlerinde sararma ya da pürüzlenme oluşur.

Bir diğer belirti ise kusarken iki parmağını kullanan bulimiya nervosa hastalarının parmaklarının ortasında iş izi bulunur ve gözlerinin etrafı kendilerini zorladıkları için kırmızıdır.


Güven eksikliği

Yeme bozukluğuna sahip insanların çoğunluğu kendilerine karşı aşırı güven eksikliği duyarlar. Genellikle evde tek başlarına yemek yemeği tercih ederler. Sürekli eğzersiz yapma istekleri de güvensizliğin en büyük göstergesidir. düşük miktarda potasyum, sodyum ve elektrolik tüketimi de enerjinin azalması ve bununla birlikte depresyon oluşumuna neden olabiliyor.

Reklam
Reklam

Uykulu gözler, göz temasından kaçınan bakışlar, kambur duruş ve bakımsız görünümle karşınıza çıkarlar.


Regl döneminde düzensizlik

Ne yazık ki reglde yaşanabilecek düzensizliği sadece kendisi tespit edebilir. Her ne kadar yılda bir kere yediklerini kusan birini bulimik olarak adlandırmasakta onu bunu yapmaya iten nedenler göz ardı etmemek gerekiyor. Bir kadının öğünlerde aşırı kalori kısıtlamalarına girmesi, regl döneminde ciddi değişikliklere neden olabilir.

Eğer bu belirtileri kendinizde veya bir arkadaşınızda görüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.



Dış görünümde değişim

Eğer yeme bozukluğundan dolayı bir arkadaşınızın psikolojisinde ya da dış görünümünde ciddi bir değişim yaşandığını görüyorsanız bunu dostu olarak mutlaka dile getirmelisiniz.

Günümüzde yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşan birçok dernek ve doktor bulunduğunu unutmayın...