Bu bir başlangıç mı?

Şubat ayının son günlerinde finans piyasalarındaki aşırı iyimserlik yerini bir anda kötümserliğe bıraktı.
Çin Borsası’nın %9’luk düşüşü tüm Avrupa Borsalarında “deprem etkisi“ yarattı. Zaten İMKB’nin 44,600’lere kadar yükselişinin ardından klasik Mart ayı sendromuna girmeye hazırlanıyordu. Ancak önce Çin ve ardından tüm dünya borsalarındaki balonların patlaması İMKB’yi dün %4.49 geriletti.

Ancak İMKB’nin kapanışından sonra açılan Amerika borsaları dün son 10 yılın en büyük düşüş hareketini gerçekleştirdi. Dow Jones’un düşüşü bir ara 500 puanı aştı. Son 1 saatte toparlanan Dow günü % 3.3 ’ lük düşüşle tamamladı.

Reklam
Reklam

Bovespa’nın düşüşü ise % 6.6’yı buldu. Şimdi akıllarda bir soru olacak. Acaba yatırım balonu patladı mı? Bu bir başlangıç mı? Önce hisse senetlerinde, ardından emlak ve diğer aktiflerde yaşanan çılgınlık yerini bir kaosa mı bırakacak.

Bunun cevabını bulmak için bugün yaşanan Çin ve diğer gelişmekte olan borsaların niçin “çökmeye başladığını” incelemek gerekiyor. Ayrıca bu dalganın ABD başta olmak üzere gelişmiş diğer ülkelere yansımasını da analiz etme ihtiyacı da var.

Bu sebepler şunlar olabilir,

1- Borsaların bu kadar sert düşmesinin temel sebebi “ aşırı prim” olarak görülüyor.

2- Diğer sebep ise dünya borsalarının yükselişinde ana sebep olan ekonomik büyüme aktivitesinde düşüş olma beklentisi.

3-Greenspan önceki gün ABD’nin 2007 sonundan itibaren bir resesyona girebileceğini, bunun göstergesinin de şirket karlarındaki yavaşlama olduğunu belirtti.

4-İran gerginliği petrol fiyatlarını 62 USD’nin üstüne çıkarttı.

Yukarıdaki sebeplerin tümü dünya borsalarını sert bir şekilde aşağı çeken sebeplerdendir. Bu sebepler ortadan kaybolmadıkça dünya borsalarındaki trendin yeniden yukarıya dönme olasılığı düşüktür.

Reklam
Reklam

Yatırımcıların en temel yanlışlarından birisi senetler çok düşük diye alıma geçmesi veya çok yükseldi diye satış yapmasıdır. Bu hataya düşen yatırımcı ya senet alıp uzun vadeli yatırımcı olur, ya da senetlerini erken kaptırıp insanların para kazanmasını seyreder. Bu yatırımcı kategorsinde olmamak için dip arama sevdasından vazgeçmelisiniz.

İMKB endeksi 43,000 desteğini aşağı kırdığı andan itibaren yönünü aşağı çevirmiştir. Bu konuda milat ise Japonya’nın faiz artırımıdır. Ancak tarih bize “Kara Salı” yı galiba Çin borsası ile hatırlatacaktır.

Bir süre hisse senetleri sadece takip edilmelidir. Dolarda 1,430’lara doğru bir yükseliş, faizde yine %20’ler mümkündür.

28 Şubat 2007 08:00