Bu Buğday Az Su Ile Yüksek Verim Veriyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen makarnalık buğday tohumu "Soylu" ile ürüne ekstra su verilmeden yüksek verim ve kalite alınması

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen makarnalık buğday tohumu "Soylu" ile ürüne ekstra su verilmeden yüksek verim ve kalite alınması bekleniyor.

SÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makarnalık buğdayın özel iklim şartları gerektirmesi nedeniyle her yerde yetiştirilebilen bir buğday türü olmadığını belirtti.

Türkiye'nin makarnalık buğday yetiştirme konusunda dünyadaki şanslı ülkelerden biri olduğunu ifade eden Soylu, makarnalık buğdayın dünyada değerli bir ürün olduğunu aktardı.

Reklam
Reklam

Soylu, Türkiye'de makarnalık buğdayın üretiminde kalite sorununun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fakülte olarak bu sorun üzerinde çalışmalar yaptık. Bölümümüzden Prof. Dr. Bayram Sade ile birlikte melezleme ıslah çalışmalarına başladık. Bu çalışma yaklaşık 15 yıllık bir çalışma. Yeni bir buğday çeşidinin geliştirilmesi 10-15 yılda gerçekleşir. Bu çeşit için çalışmalar 1995 yılında başlamış ve 2009 yılında bitmiştir. Aday çeşit geliştirildikten sonra tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne başvurduk. Çeşidimiz merkez tarafından 2 yıl boyunca Türkiye'nin 6 farklı bölgesinde denendi ve diğer çeşitlerle karşılaştırıldı. Çalışmalar sonucu ismini 'Soylu' olarak belirlediğimiz çeşidimiz kalite yönünden üstün vasıflı ve verimli bir çeşit olarak tescillendi."

-Sulu tarım yapılamayan araziler için fırsat-

Söz konusu buğday çeşidini farklı bölgelerde ve fakültenin uygulama sahasında test ettiklerini anlatan Soylu, "Kuraklığa dayanıklı, kardeşlenmesi ve harman olma kabiliyeti yüksek bir ürün. Hem kuru şartlara uygun hem de verim kalitesi yüksek olan bu ürün inşallah 2-3 yıl içinde çiftçimize ulaşacak. Bu buğday çeşidinden üretilen makarnalar çok kaliteli olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Makarnalık buğdayın genellikle sulu tarım yapılan arazilerde üretildiğini anımsatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geliştirdiğimiz bu çeşitle sulama yapmaksızın hem yüksek verim hem de yüksek kalite elde etme şansımız var. Mesela Afyon, Ankara, Çorum, Çankırı, Eskişehir, Isparta, Konya ve Kütahya'nın yüksek yağış alan ve taban suyu yüksek olan yerlerinde sulama yapmaksızın hem yüksek verim hem de yüksek kalite elde etme şansımız var. İnşallah ülke tarımına katkısı olacak diye umut ediyoruz."

Soylu, kuru koşullar için makarnalık buğday çeşidinin az olduğu ülkemizde çiftçilere bir alternatif sunduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz