Bu buton kadınları kurtaracak

Bakan Şahin, Bursa'da 'Kadına Butonlu Koruma' sistemini başlattı.

Aile içi şiddet mağdurlarına destek sağlamak amacıyla kurulan ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) ilki dün Bursa’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla açıldı. Şahin, uygulama ile şiddet mağdurlarına tek elden destek sağlanacağını vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddeti insan hakkı ihlali olarak değerlendiriyoruz. ’Tek kapı sistemi’ ile, 7 gün 24 saat hizmet sağlayacak merkezlerde ekonomik, hukuki ve psikolojik destek tek elden verilecek.
Şiddet gören herkesin istifade edeceği bir sistem. Şiddete maruz kalan bireyin cinsiyeti önemli değil. Erkekler de başvurabilecek. Bu merkezlerde ilgili birimlerin yanı sıra, istatistiki veriler de tek çatı altına toplanacak. Vaka bazlı analizler yapılacak” dedi. ‘Panik butonu’ olarak da adlandırılan güvenlik butonlarının şiddet mağdurlarına mahkeme kararıyla dağıtılacağını belirten Bakan Şahin, butona basıldıktan 6 saniye içinde 155’e ihbar bilgisi gideceğini ve mağdura en yakın kolluk biriminin olay yerine yönlendirileceğini söyledi.
**9 ayrı birim var**
Bursa’daki proje kapsamında ilk etapta şiddet gördüğü mahkeme kararıyla belirlenen 50 kişiye buton dağıtılacağı öğrenildi. Osmangazi’de açılan ŞÖNİM ağırlıklı olarak mavi tonlarında döşenen merkezin girişinde danışma yer alıyor.
Yemekhane ve mutfağı da bulunan merkezde, polis irtibat bürosu, sağlık destek birimi, Alo 183 Şiddet Hattı birimi, eğitim destek birimi, çocuk oyun odası, dinlenme odası, psikososyal destek birimi, STK ve meslek kursları çalışma ofisi ile hukuki destek birimi bulunuyor.