Dikkat çeken uygulamalar arasında ‘biyonik kulak’ olarak bilinen tedavi için 18 yaş altından ilave ücret alınmaması geliyor.
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde birçok yeni düzenleme bulunuyor. Bunların başında da kalp damar cerrahisi işlemleri bulunuyor. Artık kalp damar cerrahisi işlemlerinde üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ilave ücret alabilecek. Daha önceki değişiklikle üniversite öğretim üyelerinin ilave ücret alabilmesine olanak sağlandığını, ancak kalp-damar bölümünün bunun dışında kaldığını belirten yetkililer, değişiklikle kalp-damar cerrahisi öğretim üyelerine de bu olanağın verildiğini belirtiyor.
SGK ÖDEMELERİ ARTIRILDI
Üniversite hastaneleriyle ilgili bir diğer kritik düzenleme ise, bu tür nitelikli kurumlarda yapılan işlemlere Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan ödemelerin artırılması. Bu kapsamda sadece üniversite hastaneleri ve 3. basamak eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılan 46 adet özellikle işlem belirlendi ve bu işlemlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemelerde belirleyici olan işlem puanı yüzde 10 oranında artırıldı. Bu 46 işlemin dışında daha çok üniversite hastaneleri ile 3. basamak sağlık kurumlarında yapılan genel cerrahide 17 işlemin, göğüs cerrahisinde de 6 işleme, SGK tarafından yapılacak ödeme miktarı da artırıldı.
GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Bir diğer kritik düzenleme ise, biyonik kulakla ilgili. Biyonik kulak olarak bilinen “koklear implant” takılması durumunda; artık 18 yaş altından ilave ücret alınamayacak. Yetkililer bu düzenlemenin gerekçesini “biyonik kulak özellikle çocuk yaşlarda gerekli olduğu halde takılamazsa, çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor. İlave ücret alınmasını yasaklıyoruz. Zaten biyonik kulak, çoğunlukla 18 yaş altı için tercih edilen bir tedavi” diyerek açıklıyor. 18 yaşın üstündeki biyonik kulak takılmasında ise, ilave ücret söz konusu olabilecek.
Teknolojiyle korunan kana yüksek ücret
TEBLİĞDE bir diğer değişiklik de, kan ürünleriyle ilgili. En çok kullanılan ürün “eritrosit süspansiyonu”nun Kızılay’dan alınması durumunda SGK, ödemeyi 93 TL’den 140 TL’ye yükseltti. Bu değişikliğin gerekçesi de, Kızılay’ın kan ürünlerinde yeni bir teknolojiye geçmesi olarak gösteriliyor. Yetkililer, “Bu teknolojiye destek için, Kızılay’dan alınan kan ürünlerine daha yüksek bir ödeme yapacağız” dedi.
Gözde hasta kotası 40’dan 45’e çıktı
SGK, geçtiğimiz aylarda özel sektörde bir günde yapılabilecek göz muayenesini de 60’dan 40’a çekmişti. Konuyla ilgili olarak kurumla görüşen özel hastaneler, düzenlemeyi yargıya da götürmüştü. Bu gelişmeler yaşanırken, SGK kotada 5 hastalık artırıma gitti. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle, göz muayenelerinde özel hastaneler için geçerli olan kota 40 hastadan; 45’e çıkarıldı.(HÜRRİYET)