Bu Evin Bütün Masrafını Güneş Karşılayacak

Bursa’da, Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, güneşten üreteceği enerji ile ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sağlayacak...

Bursa’da, Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, güneşten üreteceği enerji ile ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sağlayacak ahşap Modüler Güneş Evi yaptı. Güneş enerjisinden üretilecek elektriğin yüzde 60'lık bölümünün evin ihtiyaçları için kullanılacağını, kalan yüzde 40'ının ise satılabileceğini belirten Erengezgin, 77 metrekarelik evin metrekare fiyatının 2 bin liraya mal olduğunu, seri üretime geçilmesiyle bu miktarın daha aşağıya düşebileceğini söyledi.

Bir hipermarketin bahçesinde kurulan modüler güneş evi, 77 metrekare olarak tasarlandı. Güneş panellerinin de konulduğu ev yağmur sularını biriktirecek. Bu sular bahçenin sulanmasında olmak üzere arıtılarak yeniden kullanıma sunulabilecek. Ev, sadece enerji üretiminde değil, atık kontrolü konusunda da bir hayli maharetli.

Reklam
Reklam

Proje, 54 firmanın desteğiyle hayata geçirildi. Modüler Güneş Evi’nde toprak altı enerjisi ve ısı pompaları, enerji üreten ve enerjiyi koruyan cam, sera ve güneş duvarları ile ısıtma, soğutma, İzolasyon, PV güneş panelleri, güneş kolektörleri ve simülasyon, biyolojik arıtma ve otomasyon sistemi de yer alıyor.

Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, 77 metrekare ve 1,5 katlı olarak inşa edilen evin tanıtımını yaptı. Erenzengin, akıllı evin kullanımının artması halinde Türkiye’nin en büyük problemi olan enerjide dışa bağımlılığın da azalacağına dikkat çekti.

Metrekaresi 2 bin lira olan evin mucidi Erenzengin, şunları kaydetti: "Bu evde ısıtma, soğutma, aydınlatma bedava. Bu konuda bedavanın da üstüne çıkan bir imkan var. 'Ahşap eve dönüp sanki tarihe mi döneceğiz' diye düşünüyorlar. Amerika’nın yüzde 90’ı ahşaptır. California’nın yüzde 99’u. Niye? Deprem bölgesi orası. Ahşabın deprem riski yoktur. Bu ev hangi deprem olursa olsun sıçrar yerinden ama ona bir şey olmaz. Hala hayatta ve ayaktasınız. Her şeyi dâhil edin. Ev eşyalarınız hariç. Bu evde sebzede de üretebilirsiniz. 3 çocuklu bir aile bu evde rahat rahat yaşar. Bu evin maliyeti 160 bin TL. Korkacak hiçbir şey yok. Bu paranın karşılığında hayatınızı güvenceye alıyorsunuz. Deprem probleminiz yok. Enerji gideriniz yok. Dünya dostusunuz artık. Dünya da size dost. Buradaki bütün malzemeler sağlıklı. Şakayla karışık diyorum ki; ‘Bu evi yiyebilirsiniz.’ Hiçbir şey olmaz. Türkiye’nin dünya ortalamasının 4 katı kadar enerji harcadığını biliyoruz. Bunu söyleyen bir önceki enerji bakanımız Hilmi Güler’dir. Resmi ağızdan yapılan bir açıklama. Bir yıl için 50 milyar dolar gereksiz enerjiye para ödüyoruz. Bundan büyük harcamamız yok."

Reklam
Reklam

"SERİ ÜRETİME GEÇİLİRSE MALİYET DÜŞER"

Eve yönelik taleplerin arttığına dikkat çeken Erenzengin, projeye kimsenin sponsor olmadığından yakındı. Erenzengin, şöyle devam etti: "Satış fiyatlarına bakarsanız ucuz. Metrekaresi bin lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Taş çatlasa 100 metrekarelik ahşap güneş evi 200 bin liraya mal olur. Kimse kusura bakmasın, ama kapısı penceresi ahşap bir evi müteahhitler metre karesini 4 -5 bin liradan satıyor. Seri üretime geçilirse tabii ki fiyatlar aşağıya çekilir. 100 tane ahşap ev olursa fiyat inecektir. Bu kez, yapılan işe kimse sponsor olmadı. 'Gönüllü katılımcı' olarak iştirak etti. Ürününü, ustalığını, bilgisini kattı projeye. Talep halinde yine birlikte hareket edebilmek için iştirak halinde bir mülkiyet oluşturuldu adeta."

Güneş Evi’nin tanıtım toplantısına katılan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç da Çelik Erenzengin’i tebrik ederek, Almanya’nın 40 yılda enerjide dışa bağımlılığını yüzde 50 azalttığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: