Bu faizle konut, kurtuluş olamaz

İstanbul (AA)- ABD'nin "en iyi" ekonomik tahmin yapan ekonomisti olarak tanınan The Conference Board Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Gail Fosler, mevcut faiz oranlarıyla konutun, Türkiye'nin kurtuluşu olamayacağını belirterek, "Konuta bağlı muazzam bir ekonomik gelişme olabilir ama bunu Türkiye'nin dış borç açığından kurtuluşu olarak görmüyorum. Özür dilerim ama konuta olan talebin azalacağını düşünüyorum" dedi.

The Conference Board temsilcileri, Eczacıbaşı Topluluğu'nun ev sahipliğinde, Türkiye'deki iş adamları ve bazı gazetecilerle bir araya geldi. Küresel ekonomi ve Türkiye'nin buradaki konumu hakkında bir sunum yapan Fosler, ekonominin son 6-7 yıllık geçmişi düşünüldüğünde, bu dönemin çok önemli bir disiplin ve çalkantılar dönemi olacağı yönünde mesaj verdi. Fosler, "Bu çalkantılar tesadüfi değildir ve kolayca ortadan kalkmayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Fosler, önümüzdeki yıllarda finansal sektörün küresel olarak küçüleceğini belirterek, "Ve bu da alışık olmadığımız bir türbülansa neden olacak" görüşünü dile getirdi.
ABD'de konut piyasasında yaşanan problemlerden sonra çok hızlı bir toparlanma sürecine girildiğini belirten Fosler, tüketici ve konut sektörü için iyileşmenin başladığını ifade etti.

Dışardaki alım satımlarla doların yen karşısında zayıfladığını, TL'nin tek yönlü olmasa bile genel bir yükseliş içinde olduğunu belirten Fosler, "Çünkü Türkiye genel itibariyle avro zonuna girecek ve burada daha çok bağlantı var" dedi. Türkiye'nin Brezilya'dan daha iyi bir konumda bulunduğu görüşünü aktaran Fosler, "Türkiye muazzam bir büyüme fazında. Türkiye'de menkul kıymet piyasası güçlendikçe Türkiye ile ilgili bir çalkantı ihtimali de düşer" diye konuştu.

Türkiye'deki yüksek büyüme performansına dikkat çeken Fosler, bunun AB 15'ten çok daha iyi olduğunu kaydetti. Fosler, sunumunda Türkiye ile Çin'i kıyasladı.
Çin'in istihdamın her şey olduğu ekonomiyle mutlak bir büyümeye geçtiğini aktaran Fosler, "Çin, aslında sürdürülemez bir büyüme içinde. Buna, neredeyse ölüm spirali bile denebilir. Muazzam bir verimlilik var, ama hükümet ekonomiyi sürekli itekliyor" görüşünü aktardı.

Reklam
Reklam

Türkiye'de çok yüksek bir işsizlik oranı olduğuna değinen Fosler, Türkiye'de mali çalkantıların daha sık yaşanacağı, büyük servetlerin kazanılamayacağı ve büyük risklerle karşılaşılacağı bir dönem içinde bulunulduğunu anlattı.

Fosler, "İleriye doğru baktığımızda, sizin için makro ekonomik ve risk açısından daha hassas bir dönem olabilir. Bunun önümüzdeki 2-3 yıl içinde getireceği risklerden kaçınmanız gerekecektir" dedi. Çin'deki likiditeyi de "balon" ve "sabun köpüğü" olarak değerlendiren Fosler, Çin'de 57 trilyon yuan mevduat olduğunu belirttti.
Fosler, "Ve bu mevduat, bankacılık sektörü içinde artmaya devam ediyor. Olayın nasıl sona ereceğini bilmiyorum. Conference Board Başkanı değil tanrı olsam bilemem. Ama sona erecek mi, erecek..." diye konuştu.