Bu hamle İran'ı korkutacak!

ABD, Suudi Arabistan'la 60 milyar dolarlık silah anlaşması imzalanmasının üzerinden henüz bir ay geçmeden, ikinci büyük silah anlaşmasını İsrail'le yaptı.

İsrail, Türkiye'nin de ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarını satın almak için 2.75 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Her biri 100 milyon dolara mal olacak 20 uçağın İsrail'e 2015'le 2017 arasında teslim edilmesi bekleniyor.

İsrail, Ortadoğu'da savaş kabiliyetin geliştirmek için ABD'den F-35 savaş uçakları satın almak için uzun zamandır görüşmelerini sürdürüyordu. ABD ile İsrail arasındaki görüşme dün New York'ta anlaşma ile sonuçlandı. İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Ehud Shani ile ABD Hava Kuvvetleri Uluslararası İlişkilerden Sorumlu İkinci Komutanı Heidi Honecker Grant'ın imza attığı anlaşma, Ortadoğu'da daha hızlı silahlanmanın önünü de açmış oldu.

Reklam
Reklam

Anlaşmadan sonra açıklama yapan İsrailli yetkili Ehud Shani, "Bugün İsrail'in bölgedeki askeri gücünü üst seviyeye çıkarmak için çok önemli bir adım atıldı. Ayrıca bu anlaşmayla İsrail ekonomisine önemli bir para akışı sağlayarak, ekonomik büyümenin devamı sağlanacak" dedi.

İsrail ile ABD arasındaki F-35 anlaşması sonrası bir açıklama da İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren'dan geldi. Oren, "Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı F-35'le İsrail kendini savunma kabiliyetini üst seviyeye çıkaracak. İsrail bu adımla

Ortadoğu'da tek veya bir grup tarafından gelen tehditlere karşı kendini daha iyi savunacaktır" dedi.

SUUDİ ARABİSTAN'LA 60 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

ABD, kısa bir süre önce Suudi Arabistan'a tarihinin en büyük silah satışı anlaşmasını imzaladı. 60 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde Suudi Arabistan'a onlarca F-15 savaş uçağının yanı sıra Apache, Blackhawk ve Little Bird helikopterleri satılacak. Ancak Suudi Arabistan'ın aldığı F-15 savaş uçaklarının F-35'lere göre savaş kabiliyetinin daha düşük olduğu belirtiliyor. F-35 savaş uçaklarının savaş kabiliyetinin geliştirilmesi için hala Ar-Ge çalışmaları devam ediyor.

Reklam
Reklam

RADARA YAKALANMADAN İRAN'A ULAŞABİLİYOR

Bu savaş uçaklarının, İsrail'den radara yakalanmadan İran'a ulaşabilme kapasitesi bulunuyor. Radarda görünmezlik dışında, sesten hızlı uçabilme, kısa kalkış ve dikey iniş özelliklerine sahip bulunuyor.

TÜRKİYE DE F-35 PROJESİNE ORTAK

Türkiye JSF(Joint Strike Fighter) projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci uluslararası partner olarak katıldı. Türkiye yapacağı F-35 üretimi ile ilgili olarak karşılıklı anlayış muhtırası imzalamıştı. Türkiye 116+18 adet F-35A "CTOL/Hava Kuvvetleri(Geleneksel kalkma ve inme)versiyonu" siparişinde bulundu ve bu uçaklar için 11 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı.

Türkiye'ye satılacak uçakların motor bölümü ve diğer kısımlardan bazılarının parçaları Türkiye'de üretilecek. Türkiye'ye ilk F-35 teslimatının 2014 yılında yapılması planlanmakta.

HAYALET UÇAK F-35

Türkiye'nin de ortağı olduğu, radarda görünmeme özelliği ile hayalet olarak anılan son nesil savaş uçağı F-35 geçtimiz Mart ayında ilk dikey iniş testini gerçekleştirmişti.

ABD savunma sanayi şirketi Lockheed Martin, F-35'in, Maryland Donanma Üssünde, havada bir dakika kadar sabit kaldıktan sonra, dar bir alana dikey iniş yaptığını açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Lockheed Martin tarafından üretilen ve ''hayalet uçak'' olarak da isimlendirilen F-35B Şimşek II, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) testleri için ABD'de Deniz Kuvvetlerine ait Patuxent River Üssü'nde hazırlıklar yapmıştı.

F-35B Şimşek II, radarda görünmezlik dışında, sesten hızlı uçabilme, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) özelliklerine sahip bulunuyor.