Türkiye'de henüz uygulanmayan ancak dünyada benzer örneklerine rastlanabilecek iş modelleri girişimciler için farklı fırsatlar sunuyor. Franchising sistemine dahil olmak istemeyen girişimciler, yatırım bedeli düşük ancak doğru nokta atışları yapıldığı takdirde kazanç sağlayabilecekleri iş modellerini deneyebilir. İşte bu iş modellerinden birkaç örnek…
Amerika orijinli ‘Coming Through’ şirketi yolda kalan araçlara çok hızlı bir taşıma hizmeti veriyor. Taşıma aracı olarak yolda gördüğümüz kamyonet tipi araçları kullanmıyorlar. Arkasına çekecek istemi konumlandırılmış motosiklet kullanılıyor. Şirket, ülkenin her köşesinde hizmet vermek isteyen taşımacılık şirketleri, sigorta ve otomobil firmaları ile anlaşarak hizmet veriyor. Yolda kalan sürücülerden gelen telefonlara da yanıt veriyor. Kurtarma aracının motosiklet olması, kısa sürede çağrılan yere ulaşılmasını ve çekecek sisteminin iki dakikada hazır hale gelmesinden dolayı hasarlı araç kısa sürede çekiliyor.
Küçük çocuk sahibi anne ve babaların büyük problemlerinden biri de oyuncaklardır. Çocuğunuz beğenir oyuncağı alırısınız, aradan kısa bir zaman geçer sıkılır yeni bir tane ister ve diğeri unutulur. Kaliteli, çocuğun gelişimine yardımcı olacak oyuncakların ise fiyatları oldukça yüksek. Çocukların bu oyuncaklarla oynayabilecekleri zaman da kısıtlı. Örneğin, oyuncak kiralama hizmeti veren bir web sitesi yapabilirsiniz. Bu fikir dünyanın birçok ülkesinde başarıyla uygulanıyor.
Bugünlerde insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde hoş tasarımıyla dikkat çeken standlar kuruluyor ve süs çiçekler satılıyor. Satılan bitkiler arasında dikkat çekenlerin başında da kaktüsler çekiyor. Fakat bu bitkilerin ithal ediliyor olması, Türk girişimcisi için yeni bir iş fikrini kaktüs yetiştiriciliğini gündeme getirebilir. Kaktüsler yurt dışında oldukça popüler. Başta Almanya, Hollanda, İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve ABD’de ilgi duyulan ve girişimcisi için de önemli bir kazanç kapısı. Kaktüslerin çiçekli olanları evde süs amaçlı kullanılıyor.
Evde bakım pazarı, her yıl katlanarak büyüyor. Henüz yıllık cirosu 50 milyon dolar civarında olsa da bu işin cazibesi birçok kesimin iştahını kabartıyor. Bu gelişim de bu alanda sürekli yeni iş fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Avrupa'da yaygın bir hizmet olan evde bakım hizmeti, Türkiye'de son yıllarda kendini göstermeye başladı ve ilgi hızlı bir şekilde artıyor. Hemşire, doktor veya sağlık personeli evde bakım hizmeti adı altında hasta ve yaşlılar için solunum terapisinden ameliyat sonrası bakıma, laboratuvar testine kadar her türlü hizmeti verebiliyor.
Son dönemde moda haline gelen duvar stickerları (yapışkan) evlerde yeni dekorasyon olarak duvarları süslerken, bu alanda 2.5 milyon liralık bir sektörün oluştuğu belirtiliyor. Mickey, Barbie gibi çocuklara hitap eden duvar sticklerları yanında büyüklere yönelik stickerlarda da talep artışı yaşanıyor. Evlerde genelde koridor, duvar çıkıntıları, salon köşelerinde kullanımı tercih edilen sticker’larda daha çok dal formunda ürünler retro daire ve akrilikten ayna etiketler kullanılıyor. Artık gelir düzeyinin yüksek olmadığı ailelerin de duvar sticker’larını evlerinde dekorasyon amaçlı kullandığı görülüyor.
Günümüzde alternatif tedavi olarak nitelendirebileceğimiz tamamen bitkilerle yapılan doğal ilaçlar günden güne popüler hale geliyor. Bu tedavilerden biri de aromaterapi. Aromaterapi, bitkilerin kök, çiçek, yaprak gibi bölümlerinden elde edilen yağlarla uygulanan bir terapi yöntemi. Aromaterapi, stres, alerji, saç dökülmesi, solunum yolları sorunları gibi pek çok tedavi için uygulanıyor. Çeşitli bitkilerden elde edilen bu yağları karıştırarak veya bitkinin özelliklerine göre tek tek şişeleyerek aktarlara, doğal, bitkisel sabun ve şampuanların satıldığı işletmelere, banyo malzemeleri satan şirketlere, büyük perakende zincirlerine veya internetten konsepte uygun bir web sitesi aracılığıyla satarak iş fikrini hayata geçirebilirsiniz.
Özel gecelere, davetlere, mezuniyet törenlerine giderken bayanların en büyük telaşı giyim kuşam ve aksesuar yüzünden yaşanır. Kıyafete uygun takı, çanta ve aksesuar bulmaya çalışan bayanlar için bunların hepsi zaman alır ve masrafı yüksektir. Dünyaca ünlü markalar tarafından üretilen ve yine dünyaca ünlü kişilerin kullandığı bu çantalara en azından kısa bir süreliğine sahip olmayı sağlayacak bir sistem ortaya koymak mümkün.
Bıldırcınlar hem etinden hem de yumurtasından faydalanılabilen hayvanlar. Özellikle Japon bıldırcınların dişileri kısa sürede yumurtlamaya başlamasından dolayı bu yönde fayda sağlanırken, erkeklerin kısa sürede olgunluğa erişmesi nedeniyle etinden faydalanılıyor. Küçük ölçekli işletmeler için kazançlı bir iş fikri olan bıldırcın yetiştiriciliği için kuluçka ve inkobasyon makineleri satın alarak yumurtaların suni yolla civciv meydana getirmesi sağlanabiliyor. Bu yolla istediğiniz zaman istenildiği kadar civciv elde edilebiliyor. Böylece bu olgunluktaki bıldırcın satışı gerçekleştiren şirketlere bağlı kalınmamış olunuyor.
İnternet hızlı bir gelişim içerisinde. Önceleri belirli büyük şirketlere ait web siteleri mevcutken artık durum değişti. Özellikle internete hızlı bir erişimin sağlanması, kişilerin istedikleri bilgiye anında ulaşabilecek duruma gelmesiyle bu alanda faaliyet gösteren web sitelerinin yayında kişisel günce olarak adlandırabileceklerimiz bloglar ortaya çıktı. Blogların yapısını incelediğimizde hemen hemen her konuda bilgi ve yazı bulmak mümkün. Kişilerin günlük hayatında yaşadıklarından tutun da bilgi birikimlerini aktardıkları geniş çaplı bir platform olabiliyorlar.
Ofisler elektronik eşyalardan mobilyalara kadar birçok ekipmana ihtiyaç duyulduğu için buraların büyük şirketler için etkili bir reklam alanı olduğu kesin. Karton bardakların üzerine ürün veya hizmetlerinin reklamını basarak ofislerde kahve ve çay bardağı ihtiyacı böylece ücretsiz karşılanıyor. Karşılında ise reklam veren bardakları reklam mecrası olarak kullanabiliyor. Öncelikle karton bardak üreten şirketlerden biriyle anlaşıp bardaklara baskı yapacak bir şirket bulmalı sonrasında yapılacak fizibilite çalışmasıyla, reklam fiyatları, pazarlama stratejileri hedef pazarları belirleyerek hareket edilmesi gerekiyor.
Profesyonel kariyerle vedalaşmış, bu yıl nasıl kendi işimi kurarım diye düşünüyorsanız girişim uzmanlarının size önerileri var. Elinizdeki sermayeye göre kafe yatırımından AVM’lerde küçük satış standlarına kadar işte son yılların son yılların en popüler işleri....
Ülkemizin geleneksel mutfağında, fast-food olmaya yatkın pek çok ürün var. Şimdiye dek hamburger, pizza hakimiyetinde giden bu sektör, Türk girişimciler franchise işini öğrendikçe çok hızlı bir gelişim gösteriyor. Köfte, döner, pide, lahmacun, kebap, tantuni, ciğer yerli konseptler arasında başı çekiyor. Özellikle AVM’lerin fast food katlarında yer almak için yatırımcılar birbirleriyle yarışıyor. AVM’lerin yönlendirmesi nedeniyle markalar AVM içinde belli bir mönüyle sınırlı çalışıyorlar. Türk mutfağının her alanından bir temsilci her AVM’de yer alıyor.
Çeşitli kahveleriyle franchise veren dünyaca ünlü markalar, Türkiye’de yeni girişimcilerle büyümeye devam ediyor. Sadece üretiminde 20 milyon insanın çalıştığı kahve pazarı Türkiye’de franchise sisteminin de yaygınlaşmasıyla birlikte son dört yılda yaklaşık yüzde 300 büyüme sağladı. Pazarda Türkiye’ye giriş yapmış yabancı menşeili markalarla birlikte Türk markaları da önemli bir yere sahip.
Çeşitli kahveleriyle franchise veren dünyaca ünlü markalar, Türkiye’de yeni girişimcilerle büyümeye devam ediyor. Sadece üretiminde 20 milyon insanın çalıştığı kahve pazarı Türkiye’de franchise sisteminin de yaygınlaşmasıyla birlikte son dört yılda yaklaşık yüzde 300 büyüme sağladı. Pazarda Türkiye’ye giriş yapmış yabancı menşeili markalarla birlikte Türk markaları da önemli bir yere sahip.
Waffle da AVM standları ile yaygınlaşan ürünlerden. Waffle Art, Waffle Express gibi markalar, toplam 20 ile 30 bin dolar arasında yatırımla açılabiliyor. Diğer yandan kızartma patates de herkesin sevdiği bir ürün, ancak AVM’lerde ortak alanda kızartma kokusu istenmiyor. Buna çözüm getiren bir şirket var. Özel ekipmanla yağsız kızartan Mr. Pato 18 bin dolar yatırımla kuruluyor.
AVM’lerin hayatımıza girmesiyle birlikte, lunaparklar da kapalı alanlara taşındı. Büyük alanlar kiralayan bu kapalı alan eğlence merkezlerinde lunapark benzeri gondol, çarpışan arabalar gibi eğlenceler, alçak tavana uyarlanmış şekilde yer alıyor. AVM’nin ortak alanında çocukların bineceği küçük bir tren de dolaşabiliyor. Genelde bin ile 2 bin metrekare büyüklüğünde oluyorlar. Eğlence parkları, işletmesi kolay, masrafı az, hammaddesi firesi olmayan bir iş modeli.Yapılan yatırımın 1-2 yılda geri kazanılacağı ifade ediliyor. İşletmenin kolay, kârlılığın yüksek olması nedeniyle franchise verilmiyor; kâr edecek yeri bulan kendi işletiyor.
Çiğ köfte de AVM’lerde stand olarak yerini aldı. Komagene, Köftecim bu sektörün önde gelen markaları. Yatırım toplam 15 bin ile 20 bin dolar arasında değişiyor. Stand konseptine geçen bir diğer firma ise Simit Sarayı… AVM içinde açılan 40 metrekarelik stand, 60 ile 70 bin dolar arasında yatırımla kurulabiliyor. Donmuş olarak gelen ürünleri pişiriyor, çay ve kahveyle birlikte satıyor, kafe gibi hizmet veriyor.
Çiğ köfte de AVM’lerde stand olarak yerini aldı. Komagene, Köftecim bu sektörün önde gelen markaları. Yatırım toplam 15 bin ile 20 bin dolar arasında değişiyor. Stand konseptine geçen bir diğer firma ise Simit Sarayı… AVM içinde açılan 40 metrekarelik stand, 60 ile 70 bin dolar arasında yatırımla kurulabiliyor. Donmuş olarak gelen ürünleri pişiriyor, çay ve kahveyle birlikte satıyor, kafe gibi hizmet veriyor.
Kadınlara yönelik spor salonlarının temeli, ABD’ de atıldı. Günde yalnızca 30 dakika ayırarak zayıflayan kadınlar hizmetten memnun kalınca, dünyanın dört bir yanında farklı markalar franchise sistemiyle işletmeler açmaya başladı. İşletmeler bir spor kompleksi olmaktan ziyade kadın vücuduna göre tasarlanmış makinelerden oluşuyor. Bu da sporla ilk defa buluşan bayanların bile zorluk çekmeden spor yapmalarına olanak tanıyor.
Online fatura ödeme merkezleri, yerleşimin yoğun olduğu merkezi yerlerde sıra beklemek istemeyen ve bankaların şube açmadığı bölgelerde yaşayan kişilerin yoğun ilgi gösterdiği birer işyeri haline geldi. Online fatura ödeme sisteminin geliştirilmesiyle birlikte hızlı bir gelişme gösterdi ve bazı bölgelerdeki şubelerin banka şube sayısını geçtiği bir pazar meydana geldi. Online Fatura, girişimcilerin yatırım bütçelerine göre farklı seçenekler sunuyor. 30 metrekarelik bir mekana 15 bin liradan 35 bin liraya kadar yatırım yapılarak aylık 2 bin ile 10 bin lira arasında gelir elde etmek mümkün.
Dağcılık ve kaya tırmanışı, Avrupa ve ABD’de kitle sporu haline gelmesiyle doğa sporu kavramı popülerlik kazandı. Türkiye’de ise doğa sporları 1980’lerin sonunda teknik dağcılık sporunun yaygınlaşmasıyla başladı. Bu dönemde üniversite dağcılık kulüplerinin daha etkinleşmeye başlaması, doğa ve macera turizmi şirketlerinin ortaya çıkması, büyük şehir yaşamından sıkılanların doğaya yönelmesi ve doğa ağırlıklı tatil anlayışının popüler olması ile bu sektörde bir pazar oluşmaya başladı.