Bu kadar böceği hiç birarada gördünüz mü?

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde bulunan Türkiye'nin ilk ve en zengin böcek müzesi unvanına sahip "Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi-LEMT", üniversiteler, araştırma kurumları ve özel sektörden gelen pek çok tanılama sorununda önemli bir başvuru merkezi oldu.

Uluslararası merkezlerce LEMT kısaltmasıyla kabul edilen müzelerinin 50 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirten EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan, "Müzede bulunan 13 böcek takımına bağlı tür ve alt türlerinin sayısı 5 bin 500 kadardır. Müzede ayrıca henüz tanılaması yapılmamış olan çok zengin bir materyal bulunmaktadır. Müzede 5 milyon dolayında böcek örneği bulunmaktadır. Müzedeki materyal arasında 244 türe ait, o türlerin bilim dünyasına tanıtımının yapıldığı orijinal böcek yani tip bulunmaktadır. Bu sayı Avrupa ve dünya müzeleri arasında azımsanmayacak bir orandadır" dedi.

Reklam
Reklam

Müzede bulunan materyalin bir kısmının yurtiçi ve yurtdışında yapılan yayınlara konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezcan, "Bu materyale dayalı olarak 37 kitap, 325 makale ve 62 bildiri olmak üzere toplam 424 yayın yapılmıştır. Bu kitaplardan bazıları yabancı dillere de çevrilmiştir. Üzerinde çalışılmayı ve bilim dünyasıyla paylaşılmayı bekleyen henüz yayınlanmamış zengin bir materyal bulunmaktadır. Bu yayınlardan kimileri yerli ve yabancı bilim adamlarınca başvurulan önemli kaynaklar arasındadır. Ayrıca müze materyaline dayalı olarak hazırlanan çok sayıda ders notu ile gazete yazısı da bulunmaktadır. Müzedeki materyali konu alan lisansüstü tezlerin sayısı 124 olup, 78 yüksek lisans, 40 doktora ve 6 doçentlik tezi müzedeki materyale dayalı olarak hazırlanmıştır" diye konuştu.

Müzede korunmakta olan materyallerin bazılarının pullara da konu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tezcan, "PTT Genel Müdürlüğü Filateli Şubesi tarafından Prof. Dr. Feyzi Önder danışmanlığında toplam 26 pul hazırlanarak basılmıştır. Müzemiz önemli bir referans merkezi konumundadır. Sorun olduğu belirlenen bazı türlerin tanımları burada yapılabilmekte, türlerin Türkiye'deki yayılış alanları, doğada bulunuş dönemleri gibi bilgiler kısa sürede ortaya konulabilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Her geçen gün dünyada ve Türkiye'de daha çok önem kazanan doğal zenginliklerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve yabancı toplayıcılar tarafından gerçekleşen talanın önlenmesinde bu bilgilerin toplumla paylaşımının büyük rolünün olduğunu açıklayan Prof. Dr. Tezcan, "LEMT bu konuda önemli bir merkez özelliği taşımakta ve zaman zaman öğrenciler, amatörler ve doğaseverler tarafından da ziyaret edilmektedir.

Yaklaşık 50 yılda toplanan Türkiye faunasının önemli bir bölümünü yansıtan ve Ege Üniversitesi'nin dışa açılan kapılarından biri olan bu zengin hazinenin gelecek kuşaklara ulaştırılabilmesinde materyalin düzenli olarak bakım ve korunmasının büyük önemi vardır.

Bu konudaki parasal sıkıntılarla, eleman ve yer sorunu aşıldığında çok daha etkin olunabileceği düşünülmektedir" şeklinde konuştu.