"Bu kanun özgürlük getiriyor"

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısı ile ilgili "Bu kanun özgürlük getiriyor, hakkı hukuku yerli yerine oturtmaya çalışıyor" dedi. Çiçek, kanunun tümden reddedilmesinin yanlış olduğunu, yanlış ve eksiklerin düzeltilmesiyle ideale daha da yaklaşılacağını belirterek, yeni TCK'dan bundan sonra yasa yapacak ülkelerin faydalanacağından herkesin emin olmasını istedi.

TBMM Genel Kurulu'nda yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısının görüşmeleri sürüyor. Tasarının geneli üzerinde konuşan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, çıkarılacak yasalarla herkesin memnun edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Temel yasalarda kimseyi memnun etmediğini ve herkesin kendi açısından olaya baktığını kaydeden Çiçek, Türk toplumunda da böyle bir genelleme yanlışlığı bulunduğunu kaydetti. İyi ile kötünün ayırt edilmesi gerekliliğini kaydeden Çiçek, muhalefet de dahil hep bardağın boş tarafından bakıldığını, ancak dolu tarafına hiç bakılmadığını belirtti. Bakan Çiçek, bir tartışma noktasına takılarak geri kalanların topluma hiçbir şey vermiyormuş gibi yapıldığını, bunun haksızlık olduğunu vurguladı. "Bu ülke iyiye gitsin diye çalışıyoruz" diyen Çiçek, bir yasa yaparken de bunu göz önüne aldıklarını, bunun dışındaki görülerin 'bühtan' olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

20 yıldır bu tasarı Türkiye'nin gündeminde bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Sizi temin ederim, bahse girerim, bu tasarıyı çeksek 1 yıl sonra aynı adamlardan aynı mazeretleri dinleriz. Bu tasarı Meclisin gündemine geleli 17 ay oldu. Halen bir toplum 20 sene bir konuyu tartışıyor da bir yere getirip bağlayamıyorsa 20 sene tartışıyor bir eser ortaya çıkaramıyorsa orda bir şey var demektir. 'Böyle gelmiş böyle gider' deyip bakanlığın tadını çıkarmak da vardı. Ama ben siyasi hayatımda hep zor olanı seçtim. Bu zordur. Gerçekten zordur. Uzlaşma kültürünün olmadığı, tartışmanın rant haline geldiği bir toplumda uzlaşma yasasını toplumun önüne koyabilmek başarıdır bu komisyon bunu başardı bu parlamento bunu başardı. Bu tasarı bir uzlaşma tasarısı. Elbette yanlışları var elbette eksiği var" diyen Çiçek, gözden kaçan hususların bu görüşmelerde giderileceğini belirtti. Bakan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tasarı elbette nereden baktığımıza bağlı. 346 madde. Eksiği varsa düzeltiriz. Tartışacağız konuşacağız bunu yapacağız. Artık 765 sayılı TCK ile Türkiye'nin bir yere varması mümkün değildir. İhtiyaç hasıl oldukça hergün bir tuğlası sökülmüş. Sonra tamir etmeye kalkmışız ucube bir hale gelmiş. Felsefesi eskimiş. bu yasa soğuk savaş döneminin izlerini taşıyor. Soğuk savaş döneminin önceliği güvenliktir. Türkiye o dönemi çoktan aştı. Dünya çoktan aştı. Ceza kanunlarını bu felsefeye uyduramazsanız haksızlıklar olur. Ceza kanunun o zaman da dengesi bozulur. Yürürlükteki kanunların felsefesi bozulmuştur, dengesi bozulmuştur. Böyle gelmiş böyle gitsin diyerek bu dönemi kapatabiliriz. Ama bu toplumun bir ceza kanununa ihtiyacı var. Hükümet olarak biz bu güne kadar olmamış bir yolu denedik... Şu tasarı belki de yarım yüzyıllık parlamento tarihi içinde parlamentonun kendi yaptığı tasarıdır. Elbette hükümetin çalışması da var. Ama onun arkasında da bir çalışma var. Ne varsa toplumun hafızasında, dünyada ne varsa bir düzenleme. Bu tasarı vesilesiyle Türkiye kendi inisiyatifiyle bir ceza yasası gerçekleştirdi."

Reklam
Reklam

Bir magazin sayfasına gösterilen ilginin bu yasaya gösterilmemesini eleştiren Çiçek, "Bu kanundan beklentinin çok fazla olduğunu biliyoruz. Geriye doğru toplum çok sıkıntılar yaşadı. İsteniyor ki bütün bunlar bir tek kanunla halledilsin. Böyle bir konuyu halledecek hiçbir komisyon, hiçbir parlamento hiçbir bilim adamı yok. Bu kanun özgürlük getiriyor hakkı hukuku yerli yerine oturtmaya çalışıyor. Bu güne kadar gelen kanunların hiçbirisi kişi hak ve özgürlükleriyle başlamıyor. Bundan sonra ceza kanunu düzenlemesi yapanlar emin olun bu yasadan önemli ölçüde istifade edeceklerdir. Yanlışlar varsa eksikler varsa düzenlenir. Ama birbirimize güvenmemiz gerekir. Hepimiz yeni bir geleceğe yürüyoruz" diye konuştu.

Tasarının geneli üzerinde Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan da konuştu. Tasarının komisyona geldikten sonra 400 yere gönderildiğini, bunun içinde başta sivil toplum örgütleri olmak üzere Üniversitelerden ve 'Ben bu tasarıyı incelemek istiyorum' diyenlerin adreslerine gönderildiğini ve tasarıyla ilgili görüş istendiğini kaydetti. Bu 400 yerden sadece 34 tanesinden görüş alabildiklerini kaydeden Toptan, "O zaman kendisinden görüş isteğimiz bir çok uzmanımız hocamız gazetelerde görüş bildiriyorlar. O zaman tasarıyı inceleyemediler şimdi gazetelerde televizyonlarda konuşuyorlar, yazıyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

Türk ürünü bir ceza yasası yapımı gerçekleştirildiğini söyleyen Toptan, çalışmaların daha da yaygınlaştırıldığını kaydederek, tekrar terar başta kadın örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütlerinden görüş alındığını ve bu çalışmalarda alınan görüşler doğrultusunda düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Tasarının hazırlanmasından sonra, bin kuruluştan tekrar görüş istendiğini belirten Toptan, "Bir profesör, Türkiye ceza kanunu yapamaz" dedi. Ne demek?.. 70 yılık Türkiye Cumhuriyeti nasıl yapamaz Türk insanı nasıl yapamaz. Yaptı. Baroların hepsine gönderdik, Yargıtaydaki bütün üyelere gönderdik. Sivil toplum örgütlerinin hepsine gönderdik. Gazetecilere gönderdik. 50 tane görüş geldi. O görüşleri de alarak komisyonumuz tam 50 saati süren bir çalışma sonrasında bu tasarıyı getirdi. Elbette karar Genel Kurul'undur. Bu kanunun mükemmel olduğunu söylemek elbette mümkün değildir. Herkesin emin olmasını istiyorum ki bu kanunun toplumun bütün kesimlerinin kanun olması için hem CHP'li arkadaşların hem AKP'li arkadaşların büyük gayreti var. Elbette burada hem AKP'nin hem CHP'nin içine sinmeyen tabanına uymayan hükümler var. Bu tasarının bu zamana kadar gelmesi, ortak mutabakatın nasıl eseriyle yine ortak bir eser olarak meydana gelecektir." ifadelerini kullandı.
Toptan, yeni TCK'da Genel kurul'daki görüşmeler sırasında, açıklamalarında tasarıda yer alan şapka ve kf'fcrürlükteki kanunların fıyafetlerle ilgili yasa maddesi eski yasa metninde olduğu gibi kalacağını, genital muayene konusunda, genital muayeneye gönderenin de genital muayene yapanın da suç işlemiş olacağını öngören değişiklikler yapılacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Tasarının geneli üzerinde CHP'li Orhan Eraslan ve AKP'li Hakkı Köyle ile DYP'li Ümmet Kandoğan da birer konuşma yaptılar.