İNÖNÜ’DEN MAHRUM KALMASI, BEŞİKTAŞ’IN SAHA İÇİ OYUNUNA BÜYÜK ETKİ YAPIYOR
G.Saray derbisi sonrası bir kanadı kırıldı Kartal’ın. Kadro yapısı ve futbolcuların bireysel yapısı itibariyle kırılganlığa müsaitler. Çok güzel işler de yapabilir, tam tersini de gerçekleştirebilir bu takım.
- Beşiktaş, Galatasaray derbisiyle inişe geçti. O günkü yenilgi ve yaşananlar ortada. Büyük bir takımı bu yaşananlar böylesine etkiler mi?
- Etkileyebilir. Beşiktaş lige çok iyi bir başlangıç yapmıştı. Özellikle Bursaspor deplasmanındaki farklı galibiyet Beşiktaş’ın kendine olan bakış açısını, belki de çok farklı yorumlamasına neden oldu. Yani, son yıllarda Bursaspor ile yaşanan rekabetin sonucunda, dış sahada alınan böylesine bir galibiyet Beşiktaş’ın genel görüntüsünün çok önünde bir skor olarak ortaya çıktı. Bu takıma kazanma alışkanlığını yerleştirecekti ama akabinde Galatasaray maçındaki hadiseler yaşandı.
Her takımın olduğu gibi özellikle de Beşiktaş’ın tribün ve saha içi bütünleşmesi çok gıpta edilecek boyutta. Galatasaray derbisinden sonra bir kanadı kırıldı Beşiktaş’ın. Zaten kadro olarak kırılgan bir yapıları var. Beşiktaş, kadro yapısı itibariyle, futbolcuların bireysel yapısı itibariyle bu kırılganlığa müsait. Çok güzel işler de yapabilir, zaman zaman tam tersini de gerçekleştirebilir bu futbolcu topluluğu. Çok etkilenen bir kadroları var. Beşiktaş, bunu yaşadı. Son deplasman galibiyetiyle bu durumdan kurtulabilir mi? Kurtulabilir görüntüsü veriyor.
CEZA SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
- İnönü dışında geçici bir evde oynamak, Beşiktaş’ı nasıl etkiliyor?
- Beşiktaş iç saha maçlarını bile kendi stadında oynamıyor. Olimpiyat Stadı ve Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı’na taraftar kendi adına büyük fedakarlık yaparak gidiyor. Büyük desteğinden mahrum kalması Beşiktaş’ın saha içi oyununa büyük etki yapıyor. Bu durum, Türkiye’de taraftarla ilgili verilen cezaların bir kez daha ciddi şekilde gözden geçirilmesini sağlamak açısından son derece önemli. Yani futbolu siz taraftarsız oynattığınız zaman, ilerleyen süreçlerde o cezayı alan takımlara değil, futbola ve diğerlerine ceza verdiğinizi düşünmelisiniz. Yeni bir akıl ve yeni bir ortak akıl bu seyircisiz oynama durumunu bir kez daha değerlendirmeli. Caydırıcılığı olmayan bir olayla karşı karşıyayız. Futbol seyircisini, takım taraftarını stada almayarak bir çözüm üretme fikri, hayalperestliktir.
İDMANI STADA ALMAK ÇÖZÜM DEĞİL!
- Futbol ne olursa olsun, seyircili oynanmalı diyorsunuz. Peki, bunun için ne yapılmalı?
- Yeni bir yöntem bulunmalı. Bu sadece Futbol Federasyonu’nun değil, Ankara’nın da yeni düşünceleri ortaya koyması adına önemli. Daha önemlisi futbolun geleceği açısından önemli. Sadece Beşiktaş bu durumda değil. 4 maç ceza aldılar. 4 maçta taraftardan yoksun futbol heyecanı yaşayamazsın. Futbolcular onu her gün yapıyorlar zaten. Taraftarsız oyun çoğu zaman onların işi. Bunun adına da idman deniyor. Bu takımların idmanını sen stada alıyorsun.
- İngiltere’de seyirci sahaya iniyordu, orada da maç yarıda kalıyordu. Sonunda ne oldu? Nasıl kesildi bu iş? Ne oldu da İngiltere’de 10 tane güvenlikçi tribüne dönerek maçta kontrolü sağladı? Bu 10 kişi onlara nasıl yetti? Bunlara bakmak lazım.
RAKİPLERİNE GÖRE BEŞİKTAŞ DAHA GENÇ
- Beşiktaş, zirve yarışında sonuna kadar olur mu?
- Herşeye rağmen Beşiktaş yaşadığı kriz haftalarıyla, maç kazanamadığı haftalar da buna dahil sahadaki görüntüsüyle ligin keyifli takımlarından biri. Kadrosunda renkli futbol profilleri var. Her manada kaliteli, mücadeleyi, golü, güzellikleri ortaya koyacak futbolcu yapısına sahip. Bunlar jenerasyon olarak da Fenerbahçe ve Galatasaray ile kıyaslarsak, genç bir kadro. Ben öyle veya böyle Beşiktaş’ın bu yarışının içinde olacağını düşünüyorum. Beşiktaş, ligimizin önemli renklerinden biri.
FERNANDES'İ YARGILAYANLAR YANINDAKİLERE DE BAKMALI
Önemli maçların ağır sorumluğunu ve atmosferini, Fernandes’in çevresindeki diğer oyuncular kaldıramıyorsa, bu onun performansını etkiler.
- Fernandes sizin “Yıldız futbolcu” kategorinize giriyor mu?
- Yıldız futbolcunun bir mana kazanabilmesi için, neler yapması, neleri başarması gerektiği açık. Bir sanatçıya, sporcuya niye yıldız denir? Fark ve farklar yarattığı için. Bu farkını hem bireyselliğe, hem ekibe ve çevresine yansıttığı için. Evet, Fernandes bu manada baktığımız zaman bir bütün içinde değerlendirdiğimiz zaman bu kategoriye girmiyor. Çünkü, yıldızların, yıldızlığını ortaya çıkarma kategorileri sadece bir haftaya bağlı değil tam tersi bütüne yaymalarıyla alakalıdır.
BU TABLO ÇOK YÖNLÜ İRDELENMELİ
- Derbilerde bu yıldızlığı neden geçerlilik kazanmıyor?
- Bunu sadece kendisine bağlamamak lazım. Fernandes’in değil, çevresindekilerin bu derbilerde performansı düşüyorsa ya da düşükse bu bir çevre yansıması da olabilir. Yani, Fernandes’i tek başına bu şekilde değerlendirirsek bir sonuca varamayız. Çevresindekiler, derbilerdeki ağır sorumluluk veya atmosferi onun çevresindekiler de kaldıramıyorsa, Fernandes’in de performansı düşebilir. Bu çok yönlü bakılıp, değerlendirilmesi gereken bir konu.
- Üst düzeydeki müsabakalarda farklı olmak, farkını ortaya koymak gerekir. O zaman o ünvanı rahatlıkla taşıyabilirsin. Baktığımız zaman Fernandes yıldız. Keyif veren bir yıldız. Fernandes de bu durumu yaşıyordur herhalde.
GOLCÜLERİ KULLANMA SORUNU VAR
- Beşiktaş’ın gol sorunu var mı? Forvet hattı zayıf mı?
- Gol sorunları yok. Golcülerini kullanma sorunu var Beşiktaş’ın. Benim için Almeida bu ligin en etkili golcülerinden biri. Bunu tartışmam. Mustafa Pektemek de zaman zaman görev yaparsa etkili. Olcay da gole yakın bir futbolcu. Gökhan keza öyle. Oğuzhan, Fernandes ve Ömer de. Ben bütün içinde onların iyi kullanıldığı kanatinde değilim. Almeida çok önemli bir kanat golcüsü. Beşiktaş’ın ona topları getirme şansı, diğer rakiplerinin gerisinde. Bu sorunu Beşiktaş çözdüğü zaman ya da asgariye indirdiği zaman gol sorunu
TOP GELMİYOR Kİ
Zaman zaman Fernandes ile Oğuzhan, kanatta oynayan Olcay ve Gökhan dışındaki isimlerle de Beşiktaş’ın gol üretme şansı var. Ama bu isimler klasik çizgi oyuncusu değil. Kanat topu getirsinler diye orada kullanılıyorlar. Bazen de kenar topu getirme şansları olmayınca, Almeida’yı olumsuz etkiliyor bu durum. Sağdan ve soldan gelen toplarla kullanılan bir golcü Almeida ama ona gelen bu topların az olduğunu görüyorum.
BILIC SEMPATİK VE POZİTİF
- Bilic ceza almamış olsaydı ve tribün yerine kenarda bulunsaydı, Beşiktaş’ın kayıpları daha mı asari olurdu?
- Bir hocanın tribünde olması çok önemli bir faktör değil. Futbolcular ve hocaları birlikte yaşayan insanlar. Biliç, ceza aldı. Ama devam eden maraton içerisinde bunlar yaşanabilir. Bu tip hadiseler olur. Sahada olsa, kenarda bulunsa tabiki çok daha iyi olur. Ama, kayıpların onun tribünde olmasıyla bir alakası yok. Biliç, sempatik, pozitif elektriği olan bir insan. Bunu takımına da yansıtıyor.
OLİMPİYAT STADI'NDA YAŞANANLARI ÇÖZEMEDİM
- Galatasaray derbisinde Olimpiyat Stadı’nda yaşananlar, Beşiktaş’a ne kaybettirdi?
- Yaşananları, olanları, oluşan tabloyu kendi kafamda çözmüş değilim. O gün ne oldu da böyle oldu. Beşiktaş taraftarı veya her hangi bir takım taraftarı bu duruma nasıl gelir. Takımı sahadayken, taraftar onun yanında olmalı. Olimpiyat Stadı’nda o akşam sahaya girenlerin ne kadarı benim söylediğim Beşiktaş taraftarı profiline uyuyor onu da bilmiyorum.
FEDA DÖNEMSEL BİR PROJEYDİ
- Fikret Orman’ın transfer politikasını nasıl buluyorsunuz. Büyük kulüpler “Feda” demeli mi?
- “Feda” politikası düşünülen katkıyı sağladı mı? Buna yüzde yüz “Evet” demek çok zor. Bu dönemsel bir projeydi. Büyük camialar feda politikalarıyla uzun süre gidemezler. “Feda” ismi bu eylemlerin tam karşılığı oldu mu. Belki oldu ama tam değil. (Hürriyet)