Bu kez TSK çökertti! Bir hafta önce tekrar çökerek, hasta ve eczacılara sorunlar yaşatan Medula bilgisayar programının, 15 Ekim’de Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayan TSK personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler nedeniyle çöktüğü anlaşıldı.
1 Ocak 2010 tarihinde İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) başlamasıyla beraber sık sık çökerek eczacılara sorunlar yaşatan Medula bilgisayar programı, bir hafta önce tekrar çöktü. Sistemin bu kez 15 Ekim’de Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya başlayan er-erbaş ve askeri okul öğrencileri dışındaki 800 bine yakın Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler nedeniyle çöktüğü anlaşıldı.
60 milyon Genel Sağlık Sigortalı’nın üzerine eklenen bu sayıdan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sistemi düzeltmeye çalışsa da, haftanın ilk günü eczanelerde sistem tekrar sorun çıkardı. Eczacıların, İTS Yönetmeliği gereği ilaç kutusundaki karekodu kesememesi de hastaların ilaçlarını alamamasında etkili oldu.
Alt yapı oluşturulmalı
Medula programında ortaya çıkan son sorunu değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, programa TSK personeli de eklenince sistemin bunu kaldıramadığına dikkat çekti: “İTS’de sistem bir süre açılsa da tekrar arıza vermeye başlıyor. Beklentimiz SGK tarafından kesin bir çözüm oluşturulması. Bir iki düzenleme veya birkaç programın devre dışı bırakılmasıyla bu sorun aşılamaz.
Çünkü Medula programında İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) yükü var. Ayrıca 10 gün önce TSK personeli ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler de SGK sistemi üzerinden ilaçlarını almaya başladılar. Sisteme böylece daha fazla yük binmeye başladı. Ama unutulmamalı ki reçete provizyon sistemi esasında işleyişi için bir başka yapılanmaydı. Yani doktor reçeteyi yazacaktı ve sistem üzerinden elektronik olarak girecekti. Hastaneler de gerekli muayene, rapor ve düzenleme ile ilgili her türlü işlemlerini programa kaydedeceklerdi. Eczacılar da bu veriler üzerinden hastaya ilacını verecekti. Özünde görev paylaşımını öngören bir sistemdi. Ama bu sistemin üzerine İTS gibi çok karmaşık, altyapısı tam oturtulmamış bir sistemi hayata geçirdiler.
Bu nedenle zaten oturması için gerekli bir zamana ihtiyacı olan Medula sistemi İTS ile beraber tam olarak çalışamamaya başladı. SGK halen programın bazı uygulamalarını kapatarak eczacıların kullanmasını sağlıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, Medula ile İTS’nin birarada yürümediğini görmeli. Gerekli program alt yapıları getirilene kadar İTS kaldırılmalı.“
En fazla vergi kaçağı inşaat ve sağlık sektöründe
HESAP uzmanlarının denetimleri, inşaat sektöründe kazanılan her 100 liranın 57.5 lirasının, sağlık sektöründe ise 32.7 lirasının devletten gizlendiğini ortaya koydu. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı, 2006-2009 yılları arasında inşaat ve sağlık kuruluşları nezdinde geniş çaplı bir sektör denetiminde bulundu.
Çalışmada, özellikle İstanbul’da büyük konut projelerini gerçekleştiren büyük inşaat şirketleri ile belli sayının üzerinde konut satan firmalar incelemeye alındı. 2006 yılında 84, 2008 yılında 203, 2008 yılında 141, 2009 yılında ise 81 inşaat şirketinin faaliyetleri, sattıkları konut sayıları, bunlar için bankalardan kullandırılan krediler ve şirketlerle ilişkisi olan 3’üncü kişiler üzerindeki banka para hareketleri tek tek araştırıldı. 4 yıllık süreçte toplam 509 inşaat şirketinin denetime tabi tutulduğu çalışma sonunda 1.834 rapor düzenlendi. İnşaat sektöründe incelemeye alınan firmaların devlete söz konusu dönemde 5 milyar 924 milyon 998 bin 212 lira gelir beyan ettiği belirlendi. Buna karşılık 3 milyar 404 milyon 927 bin 209 liralık gelirin devletten kaçırıldığı anlaşıldı.
Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları, 2006-2009 döneminde sağlık sektöründe de 166 mükellefi denetime tabi tuttu.
‘Özel’ sporcular madalyalarla döndü
PROCTER & Gamble (P&G), Migros ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu’nun zihinsel engelli gençlere desteği sürüyor. 7 yıldır 3 bin 500 özel sporcuya verilen destekle kazanılan başarılara bu yıl da yenileri eklendi. Bu yıl Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan ve 23 özel sporcudan oluşan Türk ekibi basketbol, atletizm, bowling ve masa tenisi branşlarında yarışarak önemli başarılara imza attı.
Bireysel ve takım sporunda oyunlara katılan özel sporcular, oyunlar sonucunda 15 altın, 5 gümüş ve 7 bronz madalya kazandı. P&G ve Migros tarafından düzenlenen ve iki aşamalı olarak yapılan kampanyanın ilk etabı 10 Haziran-4 Ağustos tarihleri arasında yapılmıştı. Kampanyanın ikinci etabı ise 1 Ekim- 30 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 30 Kasım’a kadar Migros’tan P&G ürünleri satın alanlar kampanyaya destek vermiş olacak.
Migros’ta satılan P&G ürünlerinden elde edilen gelirin bir kısmı, Özel Olimpiyatlar Türkiye organizasyonuna aktarılarak 500 engelli gencin spor yapmasına olanak sağlarken, sporcuların olimpiyatlara katılımına da destek verecek.