Bu kış doğalgaz arz sıkıntısı yaşanmayacak

İZMİR (İHA) - Aliağa'da 5 yıl önce 400 milyon dolara yapılan ancak bugüne kadar atıl durumda bırakılan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminali Egegaz nihayet çalışmaya başlıyor. BOTAŞ ile Egegaz arasında önceki gün imzalanan sözleşmeyle, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik ciddi bir adım atılmış oldu. Anlaşmayla sadece Rusya'dan değil dünyanın her yerinden doğalgaz, sıvılaştırılmış olarak İzmir'in Aliağa ilçesinde depolanarak ulusal gaz şebekesine verilecek.

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan doğalgaz krizi sonucu Türkiye'de meydana gelen doğalgaz sıkıntısının bu yıl da yaşanmaması için ilgili kurumlar şimdiden önlem almaya başladı. Rusya'nın Ukrayna'ya verilen gazın kesilmesi ile başlayan krizde Türkiye'de gazın depolanması gerekliliği ortaya çıkarken, İzmir'in Aliağa ilçesinde bu amaç için yapılan dünyanın en büyük ikinci LNG depolama tesisi Egegaz'ın ithalat izni olmadığından dolayı atıl durumda bırakılması kamuoyu tarafından tepki çekmişti.

Reklam
Reklam

Kış aylarına girilirken Türkiye'nin yeraltı gaz depolama projelerinde beklenen gelişmenin sağlanamaması, Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ'ı harekete geçirdi. Enerji Bakanlığı ilk olarak yasal düzenleme yapmak için çalışma başlattı. Bakanlık tarafından hazırlanan Doğalgaz Piyasası Yasası'nda değişiklik öngören taslak BOTAŞ'ın ithalat sözleşmesi imzaladığı ülkelerden, anlaşma süresinin bitimini beklemeksizin bu ülkelerden özel sektörün ithalat yapabilmesine imkan sağlayacak.
Taslakta İzmir'in Aliağa ilçesinde Çolakoğlu Grubuna ait sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali Egegaz'ın, lisanssız biçimde depoculuk yapmasının önünü açacak bir maddeye de yer verilirken, önceki gün BOTAŞ ile Egegaz arasında LNG depolama hizmet alım sözleşmesi de imzalandı.

LNG depolama Hizmet Alım sözleşmesine ilişkin yapılan açıklamada, doğalgaz arzının güvenliği için BOTAŞ tarafından çeşitli önlemler alındığı belirtilerek, "Ülkemizin

doğal gaz arz güvenliğine katkı sağlamak ve kış aylarında artan günlük doğal gaz kent ve sanayi tüketimlerini kesintisiz olarak karşılayabilmek için BOTAŞ tarafından bir dizi tedbir alınmıştır. Bu kapsamda İzmir Aliağa'da özel bir sektör kuruluşu olan Egegaz'a ait Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali'nden hizmet alımına yönelik olarak sürdürülen çalışmalar sonuçlandırılmış ve BOTAŞ ile Egegaz arasında bir hizmet alım sözleşmesi imzalanmıştır" denildi.

Reklam
Reklam

400 milyon dolara kurulan ve dünyanın en büyük ikinci LNG depolama terminali olan Egegaz 2001 yılında kurulmasına rağmen bürokratik engeller sonucu gaz ithal edemediğinden bugüne kadar atıl durumda bekliyordu. Geçen kış yaşanan doğalgaz krizinden sonra Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka tarafından gündeme getirilen Egegaz, 10 ay sonra faaliyete geçmeye hazırlanıyor.

Konuyu geçtiğimiz yıl kamuoyunun gündemine taşıyan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, atıl durumdaki Egegaz'ın hizmete girmesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Hizmet sözleşmesinin detayları konusunda da açıklamalarda bulunan Saka, "Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliği için çok önemli yeni bir doğal gaz giriş noktası konumunda olan bu terminale BOTAŞ tarafından gemilerle getirilecek sıvılaştırılmış doğalgaz, burada depolanıp gazlaştırılacak ve BOTAŞ'ın İletim Şebekesi'ne sevk edilecek. Öncelikle 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar m3 LNG'nin depolanması ve gazlaştırılmasını öngören bu hizmet alımı, daha sonra ortaya çıkacak ihtiyaç ve koşullar çerçevesinde sürdürülebilecek" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye, Rusya dışında alternatif ülkelerden ve bağımlılığı en aza indirecek çok seçenekli olarak doğalgaz almalı. En sağlıklı gaz tedariki budur" diyen Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, Egegaz'ın hizmete alınmasıyla birlikte Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğalgaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğalgaz getirilerek ulusal doğalgaz sisteminde arz güvenliği sağlayabileceğini kaydederek, "BOTAŞ ve EGEGAZ arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesi ile ulusal güvenliğimiz için çok önemli bir adım atıldığına inanıyorum" dedi.

Saka, 2001 yılında yapımı tamamlanan ve 400 Milyon Dolara mal olan 10 milyar m3 kapasiteli Egegaz Aliağa terminalinin devreye alınması ülke ekonomisi ve Özel sektöre moral vermesi açısından fevkalade önemlidir. Bu sözleşmeye imza atılmasında katkıları olan EPDK, Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve Egegaz yetkililerini kutluyor ve bir sanayici olarak teşekkür ediyorum" dedi.

EGEGAZ LNG TERMİNALİ Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşaa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Toplam 280 bin metreküp LNG depolama kapasiteli terminalin yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metreküp doğal gazdır.
Terminal, Türkiye'nin ilk özel LNG terminali özelliğini korurken, Sahip olduğu kapasite ile dünyanın en büyük 2'inci büyük LNG terminali durumundadır. İki tankın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp. Bu da Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk gelmektedir. İnşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından gerçekleştirilen terminal, 400 milyon dolara mal oldu. Terminalde kurulduğu günden bu yana 60 uzman ve işçi istihdam ediliyor.

Reklam
Reklam