Bu Kitapları Okumadıysanız Eksik Sayılırsınız

Kitaplar başka dünyalara açılan kapılardır. Bu dünyalarda yeni hayatlar, yeni insanlar tanırsınız, kitabı elinize aldığınız zaman o hayatın bir parçası olursunuz.

1 – Olasılıksız
Bitirmek için yarını, başkasına anlatmak için bitirmeyi beklemeyeceksiniz. Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi? Siz hiç Loto'da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar? Şans, olasılıklar, dejavular, matematik üzerine kurulmuş mükemmel bir yapıt.

2 – Empati
Yaşamınızın kontrolü sizde değil! Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz, sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz. Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın. Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın ve bir an önce bu kitabı okumaya başlayın.

Reklam
Reklam

3 – Sefiller
Ateşli bir yurtsever olan Victor Hugo'nun yirmi yıllık sürgünü sırasında yazdığı ve Fransız edebiyatının en önemli romanlarından biri olarak kabul edilen Sefiller, kürek mahkumu Jan Valjean ve polis müfettişi Javert arasında sürüp giden bir kovalamacanın hikayesi üzerine kuruludur. Muhteşem bir anlatıma sahip bu eseri mutlaka okumalısınız.

4 – Suç Ve Ceza
Yoksulluktan öğrenimine devam edemeyen üniversite öğrencisi Raskolnikov, toplumun yararı için kuralların ve kanunların yok sayılabileceği düşüncesiyle, toplum içinde bir parazit, bir "bit" olarak saydığı tefeci kadını öldürür. Toplumu bir parazitten kurtarmak adına böyle bir olaya cesaret ettiğine kendisini inandırmaya çalışsa da vicdanının rahatsız edici sesinden bir türlü kurtulamaz. Raskolnikov kendi içinde hem kendini hem toplumu yargılar, kitap bu yargılar ve ikilemler üzerine kurulu muhteşem bir eser.

5 – İnsancıklar
İnsancıklar, St. Petersburg'da bir devlet dairesinde çalışan orta yaşlı ve alçak gönüllü kâtip Makar Devuşkin ile uzaktan akrabası, yirmili yaşlarının başında genç bir kadın olan Varvara Dobroselova arasındaki mektuplaşmalardan oluşan bir eserdir. Dostoyevski'nin henüz 24 yaşındayken kaleme aldığı; yoksulluk, dostluk ve sanat sevgisi gibi temalarla örülü bu roman, dönemin eleştirmenlerince adeta göklere çıkarılarak yazarın edebiyat çevrelerine bir yıldız gibi girmesini sağlamış ve çok parlak bir "toplumsal roman" olarak nitelendirilmişti." Bu eseri okumadığınız her an aleyhinize işliyor.

Reklam
Reklam

6 – Kürk Mantolu Madonna
Eser bir farklı gelişen bir aşkı, karmaşık ve yoğun duyguları, ve bu duygulara şahit olan bir insanın durumunu anlatıyor. Türk edebiyat dünyasının başarılı yazarlarından biri olan Sabahattin Ali'nin unutulmaz eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna herkesin mutlaka okuması gereken mükemmel bir kitap.

7 – 1984
Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan George Orwell, 47 yıllık yaşamına iki başyapıt sığdırmıştır; Hayvan Çiftliği ve 1984. 1984’te yazar gelecekte, 1984 yılında olacak siyasal ve sosyal düzeni ütopik bir dille anlatmış, toplumu sistem hakkında uyarmıştır. Okumanız gereken muhteşem bir eser.

8 – Yüzyıllık Yalnızlık
Yazar kitap için şunu söylüyor‘’ Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. ‘’ Gabriel Garcia Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık romanı yayınlandığı ilk zamandan beri değerini hiç yitirmeden günümüze kadar geldi ve dünya klasikleri arasına girmeyi başardı.

Reklam
Reklam

9 – Gidiyorum Bu
Her mısrası dehanın gümüş çivileriyle çakılmış, sapasağlam şiirler. Gidiyorum bu, en görmüş geçirmiş okuru bile hayretlere gark edecek nitelikte, fırından çıkmış bir kült kitap.

10 – Beyaz Diş
İlkel bir dünyaya kavuşmak için uygarlıktan kaçacağı yerde, insanların aasına katılmak için ormanı terk eden vahşi bir köpeğin acı, buruk, şaşılası bir yaşamı anlatmaktadır.

11 – Tutunamayanlar
Oğuz Atay'ın mizah gücü, duyarlılığı ve kullandığı teknik incelikler, Tutunamayanlar'ı büyük bir yeteneğin ürünü yapmış, yapıttaki bu yetkinlik Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır." Küçük burjuva dünyasını zekice alaya alan Atay "saldırısını, tutunanların anlamayacağı, red edeceği türden bir romanla yapar."

12 – Oğullar Ve Rencide Ruhlar
Alper Canıgüz, Tatlı Rüyalar'dan bilinen sürükleyici diliyle, 5 yaşında bir çocuğun içine düştüğü bir hikayeyi anlatıyor. Yaşının avantajıyla her yere girip çıkan, hem filozof hem fırlama bir oğlan... Hikayeyi ve "karakteri" çevreleyen semt hayatı ve mahalle atmosferi de, bizzat karakter kazanıyor. Polisiye, fantastik ve mizahi edebiyatın tadlarını ustaca kaynaştıran, olağanüstü özgün, çok iddialı bir kitap.

Reklam
Reklam

13 – Uçurtma Avcısı
Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz. Okumaya başlayınca elinizden düşürmeyeceksiniz.

14 - Dönüşüm
Toplumun kişiye dayattığı kurallar dahilinde nasıl böcekleşip önemsizleştiğini, kendini bulduğu çevrenin dahi bir zaman sonra onun ölümünü nasil istediğini, farklı insanların dışlanmasını işleyen, beyninizde muhteşem düşünceler uyandıracak bir Franz Kafka eseri.

15 – Simyacı
Paulo Coelho'nun 25 yıl önce kaleme aldığı ilk romanı Simyacı, çeyrek asırlık macerasını tamamladı. Kitabın ABD'deki basımının ardından tam 271 hafta boyunca New York Times'ın çok satanlarında kalarak eşi görülmemiş bir rekora imza atan Simyacı, bir çobanın amaçları uğruna yaptıklarını anlatıyor.

Reklam
Reklam

16- İnce memed
Yeni kaybettiğimiz Yazar Yaşar Kemal'in baş yapıtıdır. İnce Memed-1 serinin birinci romanıdır, 1923-1933 yılları anlatılmaktadır. İnce Memed'in konusu, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geçer. Anadolu halkının geri kalmışlığı, cahil bırakılmışlığı, köy hayatının sefaleti ve ağaların tüm yöreye tamamen hakim olması üzerine bu duruma karşı bir isyan öyküsüdür.