Bu Lezzetlerin Tadına Doyum Olmaz: Diyarbakır'a Has 10 Lezzet!

İki büyük imparatorluğun en önemli şehirleri arasında yer almış Diyarbakır, tarihin kendisine verdiği olanca zenginliği mutfağında harmanlayıp ortaya tadına doyum olmayacak yemekler çıkarmayı başarmış. Bu lezzetlere daha fazla kayıtsız kalamazdık. O halde yemeye, pardon anlatmaya başlayabiliriz!

Hint Tanrısı Sanmamak Elde Değil: Babaganuş

Közlenmiş patlıcan, yoğurt, sarımsak, kırmızı biber, çarliston biber… Bunlar, babaganuş lezzetini yakalamak için ihtiyaç duyulan temel malzemeler. Görüntüsüyle Alinazik’i andıran babaganuş tutkunları arasında "yemek mi, meze mi?" tartışmalarına sebep olmasıyla da biliniyor. "Ya bırak bunları nerede yiyebiliriz?" diyen İstanbullular, Kadıköy’deki Ciya Kebap’ta aradıklarını bulabilirler.

Pilavın En Romantik Hâli: Meftûne

Reklam
Reklam

Üstelik içindeki sebzelere eşlik eden koyun etiyle birlikte düşünüldüğünde büyük ihtimalle en lezzetli hâli unvanını da hak ediyor. Adını söylerken hissettiklerinizi önünüze gelince haklı çıkartacak bu lezzeti Gazi Köşk’ünde tatmak mümkün. Ancak bunu yiyebilmek için bir gün önceden haber vermeniz gerektiğini unutmayın. İstiyoruz ki meftûneden ayrı düşmeyin.

Yüz Görümlüğü İstemeyen Doğu’nun Güzel Gelini: Duvaklı Pilav

Düğünlerdeki duvak açma merasimi öncesinde yapılması adet olan duvaklı pilav, bir Diyarbakır düğününde, badem, kuzu eti ve baharatlarla süslenmiş olarak keşfedilmeyi bekliyor. Beklemeye devam et güzel pilav, elbet bir gün kesişir yollarımız.

En Önemli Malzemeleri Ustalık ve Tarih: Burma Kadayıf

İlk olarak 18. yüzyılda yaşamış Osmanlı Ermenilerinden Ako Usta tarafından yapıldığı rivayet edilir. Onun yanında yetişen çıraklarla günümüze kadar gelmiş olan bu tatlının hası elbette bol tereyağı ve cevizle yapılıyor. Yolunuz Diyarbakır’a düştüğünde yediğiniz tatlının Ako Usta’nın tedrisatından geçmiş ustalardan birisinin elinden çıktığına emin olun. Tereyağın ve cevizin tadına varırken Ako Usta’yı anmayı da unutmayın.

Reklam
Reklam

Adını Yaparken Çıkardığı Sesten Almış Olsa Gerek: Pıçık

Pıçık, ıslatılıp köfte haline getirilen bulgurdan yapılan pratik ve besleyici bir yemek. Derin bir kapta un, yağ ve tuzla karıştırılan bulgur yoğurulduktan sonra misket şeklinde hazırlanıp kaynatılıyor. Üstüne dökülen -tercihen sarımsaklı- yoğurtla birlikte servis ediliyor. Hafif, besleyici ve pratik olmasıyla diyet listelerini süsleyecek muhteşem bir yemek.

Süt, Kaymak, Ceviz Demişken En Sevdiğimiz Sensin: Nuriye Tatlısı

Adının Nuriye olması hasebiyle ona ettiğiniz iltifatlar eşinizi veya sevgilinizi bir nebze kıskandırabilir. Kaymak, ceviz ve sütün bir araya geldiği en lezzetli tatlılardan olan Nuriye’nin hazırlaması oldukça zahmetli. Yani öyle sıradan tatlı krizlerinize eşlik edemez. Diyarbakır’daki özel günlerde gözler hamurunda emek ve zahmet olan Nuriye tatlısını arıyor!

Yediğiniz En Değişik Köftelerden: Nardanaşı

Daha önce çorba şeklinde pişirilen köfteli yemeklerden muhakkak yemişsinizdir. Peki hiç içine nar ekşisi koymayı düşündünüz mü? Neyse ki Diyarbakırlılar bizim için düşünüp ortaya nardanaşı denilen harika bir lezzet çıkarmışlar. Kıyma, bulgur, tuz ve illa ki acı kırmızı acı biberle yapılan bu yemek Diyarbakır’daki bir akşam yemeğinde mutlaka önünüze gelecektir. Fotoğrafını çekip #nardanaşı diye Instagram’a atarsanız en az yüz kalp garanti.

Reklam
Reklam

Kabul Edin İlk Defa Duyuyorsunuz: Mahlepli Diyarbakır Çöreği

“Ne ola ki bu mahlep?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Mahlep, büyüdükçe meyveler veren gülgiller familyasından bir ağaç. Diyarbakır’da bu meyvelerle harika çörekler yapılıyor. İnce ince kesildikten sonra bir Diyarbakır güzelinin saçları gibi örülen mahlepli çörek, yüzlerce yıldır kokusuyla içimizi ısıtıyor.

Sıcak Yazları Onunla Daha Serin Geçecek: Bostana

Sıcak yaz aylarında içine buz konularak servis edilen bu salata, tıpkı adında geçtiği gibi bostandan toplanmış taptaze sebze kokuyor. Normal salatalardan biraz daha sulu olup kaşıkla tüketilen bostana hem bir meze, hem de kebap gibi yemeklerin yanında aperatif olarak sunuluyor. Ancak akşam yemeğini bol limonlu ve naneli bir bostanayla geçiştirmemek için hiçbir sebep yok.

Assolistler En Son Çıkar: Cartlak Kebabı

Listede aşağı indikçe gözlerinizin onu aradığını biliyoruz! Diyarbakır mutfağından bahsedip de cartlak kebabını es geçmek olmaz. Kuzunun ciğeri, dalağı ve böbreğinin gömlek yağıyla birlikte şişe geçirilip kömür ateşinde ağır ağır pişirilmesiyle yapılan bu kebap, Diyarbakır’da çokça tüketilmesine rağmen diğer illerdeki kebapçı menülerinde pek rastlanmıyor. Oysa biz rastlamak istiyoruz, o menüye bir de cartlak kebabı yazar mısınız rica etsek? Lütfen yani!

Reklam
Reklam