Bu maaşlar dudak uçuklatacak!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nin en yüksek inşaat döneminde 12 bin 500, işletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin kişi istihdam edilecek.

Santralin işletme personelinin ortalama aylık maaşının ise 3 bin dolar civarında olacağı öngörülüyor.

Doğrudan yaratılan iş imkanlarının ekonomide ikincil gelişmelere neden olacağından hareketle toplam 15 bin civarında iş pozisyonu yaratılması bekleniyor. Akkuyu NGS için hazırlanan ÇED Raporu'na göre, projenin en önemli dolaylı etkilerinden biri istihdam konusunda olacak.

Projenin üç aşaması boyunca doğrudan ve dolaylı etkiler şeklinde yeni iş alanları yaratılacak. Projenin, inşaat, işletme ve işletmeden çıkarma aşamalarında doğrudan yer alacak iş gücünün yanı sıra girdi ve tüketim malı sağlayan endüstriler başta olmak üzere, enerji üretimi tedarik zincirinde yer alan tüm sanayi sektörleri üzerinde dolaylı etkileri olacak. Projenin en yüksek inşaat döneminde 12 bin 500 kişi istihdam edilecek. Bunun yüzde 70'ine karşılık gelen 8 bin 800 kişi yerli işgücü olacak.

Reklam
Reklam

Bunlardan yaklaşık 5 bin 600 kadarı yerel iş gücü pazarından, 3 bin 200'ü diğer bölgelerinden temin edilecek. İşletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin işletme personelinin istihdamı söz konusu olacak. Doğrudan yaratılan iş imkanlarının ekonomide ikincil gelişmelere neden olacağından hareketle bölge ve ülkede toplam 15 bin civarında iş pozisyonu yaratılması bekleniyor.

Akkuyu NGS inşaat personelinin ortalama aylık maaşının 1500 dolar civarında olacağını tahmin ediliyor. İnşaatın en yoğun olduğu dönemde 12 bin 500 kişi çalışacağı hesabı ile iş gücü geliri üzerindeki etkinin yaklaşık 225 milyon dolar olacağı hesaplanıyor.

Santralin işletme personelinin ortalama aylık maaşının ise 3 bin dolar civarında olacağı öngörülüyor. Bu varsayım, işletme süresince çalışacak yaklaşık 4 bin kişilik personelin Türkiye'de çalışanlardan oluşacağı ve büyük kısmının ülkede harcanacağı varsayıldığında 144 milyon dolar üzerinde doğrudan yıllık iş gücü geliri yaratılması planlanıyor.
Gelişmeye açık sektörler

Akkuyu NGS Projesi'nin beraberinde çeşitli ekonomik, sosyal ve teknik altyapı yatırımları yapılacağı belirtiliyor. Proje dolayısıyla özellikle bölgesel ve ulusal seviyede teknoloji yoğun yatırımların gelişmesi bekleniyor. Bu bağlamda, özellikle ulusal inşaat sektörünün Akkuyu NGS inşaatında yer alması ve uzunca bir süre en önde gelen bölgesel sektörlerden biri haline gelmesi öngörülüyor. Bunun yanında, bu alanda taşeronluğun gelişmesi, yerel ve bölgesel potansiyel iş gücü için çok sayıda istihdam olanağı yaratılması bekleniyor. Ruhsatlı atık toplama ve bertaraf işletmeleri ile benzeri firmaların da genel bertaraf hizmetleri sunmak amacıyla proje şirketi ile iş yapma olanaklarına sahip olacağı belirtiliyor. Ulusal düzeyde ve uzun vadede, Türkiye'nin, ulusal büyük sanayi tabanını güçlendirme eğilimine girmek suretiyle NGS'nin bakım ve onarım ihtiyaçlarını karşılar konuma geleceği ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

Çalışanlara yüksek konfor vaadi

Akkuyu NGS'nin işletme döneminde toplamda 4 bin personelin çalışması bekleniyor. Bin civarındaki işletme personeli civar yerleşim merkezlerinden işe alınacak ve bu kişiler için ayrıca bir konaklama sağlanması gerekmeyecek. Geriye kalan 3 bin kişinin aileleri ile beraber konaklaması için toplamda 4 bin 500 kişi kapasiteli bir Yaşam Merkezi Projesi planlanıyor. Yaşam merkezi, proje sahasının dışında kalan, ancak hemen bitişiğinde yer alan sahaya inşa edilecek. Yaşam merkezi, yerli malzeme ve iş gücü ile enerji tasarruflu olarak yapılacak.

Proje için yaklaşık 35 hektarlık bir alanın kullanılması öngörülüyor. Barınma birimleri için 50 bin metrekare, sosyal ve teknik altyapı için 10 bin metrekare inşaat alanı kullanılması planlanıyor. Bu yaşam merkezi, santralın inşaat dönemi boyunca ilgili uzmanların ve denetleyicilerin barınmaları için kullanılacak. Akkuyu NGS'nin işletme aşamasında ise söz konusu kalıcı barınma tesisleri santral işletme ve bakım personeli ile onların ailelerinin kullanımına sunulacak. Yaşam merkezinde aynı zamanda birçok sosyal tesis ve imkan olacak. Merkez içerisinde, eğitim merkezi, okul, anaokulu, sağlık kompleksi, spor kompleksi, ticari ve personele ait yeme-içme tesisleri, mağazalar, bankalar, kültür kompleksi, yangın istasyonu, atık su arıtma tesisleri ve diğer mühendislik tesisleri bulunacak.

Reklam
Reklam