Bu meseleyi çözmemiz gerek

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Annan Planı'nın yürürlüğe girmesi durumunda, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının, anlaşmanın ardından kurulacak Kıbrıs Türk parça devletinde kalmaları konusunda sorun yaşanmayacağını açıkladı.

Talat, bugün, Türk Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yetkililerini makamında kabul etti. Talat, kabulde Annan Planı'nın son şekliyle ilgili bilgi verdiği dernek yetkililerinin görüşlerini dinleyerek sorularını yanıtladı.

Talat, ziyarette sırasında yaptığı açıklamada, Annan Planı'nın yürürlüğe girmesi durumunda, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının, anlaşmanın ardından kurulacak Kıbrıs Türk Kesimi Devleti'nde kalmaları konusunda sorun yaşanmayacağını söyledi. Talat, hükümet olarak planda öngörülen 45 bin kişilik listenin bugün ya da yarına tamamlanacağını da bildirdi ve "KKTC'de yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların sayısı da hemen hemen bu civardadır" dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE KÖKENLİ GÖÇMENLER KAYGILI Türk Göçmenler ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Enver Dinçoğlu ise görüşme öncesi hazırlanan bir bildiriyi önce basın mensuplarına dağıttı ardından da Başbakan'a okudu.

Annan Planı'yla ilgili görüş ve çekinceleri içeren bildiride, derneğin kuruluş amacıyla ilgili bilgi verildi ve Türkiye'den göçmen olarak gelen vatandaşların gönderilmemesi istendi.

Derneğin taleplerine bugüne kadar hiçbir parti ya da sivil toplum örgütünden cevap alınmadığı da kaydedilen bildiride, Annan Planı'nda son çıkan harita konusunda ise toprakların delik deşik olduğu, KKTC'de nefes alacak yer kalmadığı savunuldu. Annan Planı'nda 45 bin vatandaşın kalacağı da anımsatılan bildiride, "Anavatan'dan gelen soydaşlarımız bu toprakları vatan yapmak, üretici olmak, sınırları korumak ve buradaki soydaşlarına güç vermek için gelmişlerdir" denildi ve göçmen vatandaşların gönderilmesine tahammül edilemeyeceği vurgulandı. Bildiride ayrıca, vatandaşlıktan çıkarılmalara karşı olunduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

Başbakan Talat ise hükümetin vatandaşlıkları değil, yasal olmayan vatandaşlık listesini iptal ettiğini hatırlattı.

Talat, vatandaşlıkla ilgili listenin gayrı ciddi olduğunu, ve listeden sadece 50-56 kişinin vatandaşlık işlemlerini tamamladığını ifade ederek, "Zaten onlara hiç dokunulmadı. Diğerleri gitmemiştir, zaten çoğu da bu memlekette değildir, onlar iptal edilmiştir" dedi.

45 BİN KİŞİLİK LİSTE BUGÜN YARIN SUNULACAK Talat, 1974 sonrası Türkiye'den gelerek adaya yerleşen 45 bin vatandaş için her iki tarafta da liste hazırlanmakta olduğunu ve KKTC'deki araştırmaların bugün veya yarın tamamlanacağını kaydederek, "Kuzey'de yaşamakta olan Türkiye, Bulgaristan ve Türkmen kökenli vatandaşların hemen hemen hepsini bu liste kapsar. Burada hiçbir sorun yok. Bu ülkede yaşayan insanların bu ülkeden çıkarılmasını kabul etmiyorum" dedi. Talat, "Şimdi bu plana göre, Hem bizde hem Güney'de 1974 sonrası yerleşen 45 bin vatandaş için bir liste hazırlanacak ve Genel Sekretere verilecek. 'Bunlar vatandaş olsun' diye verdiğimiz liste olmayacak. 'Bunlar 1974'ten sonra yaptığım vatandaşlardır' diye bir bildirimdir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Listelerin Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından listelerde bulunmayan vatandaşların itirazda bulunabileceğine de işaret eden Talat, itirazların Yabancılar Komisyonu'nda incelenmesinin ardından onların da listeye katılabileceğini anlattı.

KARPAZ VE DEROGASYONLAR SORUNU Haritanın delik deşik edildiğine dair eleştiriyi de yanıtlayan Talat, Karpaz bölgesinde, Dip Karpaz, Sipahi, Adaçayı ve Yeni Erenköy'de kanton olmayacağını, özel statüsü bulunacak bölgenin Türk idaresinde olacağını, sadece oraya kesin dönüş yapacak olan kişilerin, mallarının üçte birini değil tümünü alacağını, bunun da kesin dönüşe bağlı olduğunu söyledi.

Derogasyonlar (ayrıklıklar) konusuna da değinen Talat, bu konunun da çözüldüğünü anlattı. Talat, derogasyonların hem Konsey tarafından adaptasyonunun yapılacağını, hem de kuruluş anlaşması yürürlüğe girdikten sonra, birincil hukuk haline gelmesi için gerekli yasal prosedürün derhal başlatılacağını belirtti. Başbakan Talat, Yunan Dışişleri Bakanı Moliviyatis'in de deregasyonları Yunan Parlamentosu'ndan geçirme sözü verdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

"ÜLKEMİZİ VE TÜRKİYE'Yİ SEVİYORSAK SORUNU ÇÖZMELİYİZ" Mehmet Ali Talat, "Eğer bu ülkeyi ve Türkiye'yi seviyorsak, yapmamız gereken şey bu meseleyi çözmektir. Hatta kişisel olarak zarar göreceğimizi bilsek bile bu meseleyi çözmek zorundayız" dedi.

Talat, "Türkiye tutumunu belirledi, hükümetiyle, Milli Güvenlik Kurulu'yla, her şeyiyle. Türkiye hükümeti bu sorunun çözümünü istiyor. Bu yükü taşıyamıyor" diye ekledi.

Kabul sırasında bir gazetecinin Kıbrıs Başsavcısı'nın Anayasa Mahkemesi'nde bulunan Referandum Yasası'nın Kıbrıs Anayasası'na aykırı olduğu yönünde görüş belirttiğini söylemesi ve hükümetin ne yapmayı düşündüğünü sorması üzerine Talat, şu açıklamayı yaptı:

"Şu anda bir planımız yok. Bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin kısa sürede karar vermesini bekliyoruz. Sayın Akın Said'in yorumunu bence yanlış yorumladınız. Sayın Akın Said, bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu değil, Anayasa çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini söyledi. Aynı şey değil. 'Anayasaya sığdırmamı isterseniz, sığmaz' dedi. Haklıdır. Çünkü bu bir siyasi karardır. Ama 'Anayasaya aykırıdır' yorumu doğru değil. Ben bu görüşe genel hatlarıyla katılıyorum ve sanıyorum ki sonuçta bu yasa Anayasa'ya aykırı olarak nitelenmeyecek ve gereği yapılacaktır. O inançtayım, onun için biraz daha beklemek lazım. Demokrasilerde çareler tükenmez."

Reklam
Reklam