Bu öneriler Ramazan’da midenizi rahatlacak

İftarda yemekleri hızlıca tüketiyor, karnımızı tıka basa doyuruyoruz… Baharatlı ve acılı yemekleri tercih ediyor, pilav ve makarnayı da sofradan eksik etmiyoruz. Ana yemeğin hemen ardından da genellikle şerbetli tatlı tüketmeden masayı terk etmiyoruz. Sahurda yemek sonrasında hemen uykuya dalmak da yine bir başka beslenme alışkanlığımızı oluşturuyor. İşte tüm bu hataların faturasını da reflü, mide yanması veya ağrısı ile kabızlık gibi yaşam kalitemizi düşüren sorunlarla ödüyoruz.

Aslında alacağımız basit önlemlerle tüm bu problemleri önlememiz büyük oranda mümkün olabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroentereoloji Uzmanı Yrd. Dr. Özdal Ersoy, Ramazan’da mide problemlerinden korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.

REFLÜ

Sahurda hemen yatmayın

Sahurda hızlıca bir şeyler tüketip hemen yatmaktan kaçının. Çünkü yemekten sonra hemen yatağa uzanmak ya da gece mideyi tıka basa doyurup kalkmadan oruç tutmak hem reflüye hem alınacak ekstra kilolara davetiye çıkarıyor. Sahur yemeğinin ardından 1 saat kadar oturmak veya oturur pozisyonda uzandıktan sonra yatmak reflü riskini azaltacaktır. Sahurda mideyi yormayacak ve reflüyü tetiklemeyecek tarzda gıdalar tüketin. Kızartmalar, baharatlı acılı ekşili soslu gıdalar, aşırı miktarda çay, kahve ve gazlı içecekler reflüyü tetikler. Bu tür gıdalar ve içeceklerden kaçının.

Reklam
Reklam

Çorbadan sonra 15-20 dakika bekleyin

Uzun açlık sonrasında, iftarda hızlıca ve fazla miktarda yemek yemek midenin birden gerilmesine ve iç basıncının artmasına neden olarak reflü yakınmalarının ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy reflü ataklarını önlemek için iftara su veya çorba ile başladıktan sonra 15-20 dakika beklemeniz gerektiğini belirterek şu önerilerde bulunuyor: “Ardından yemekleri yavaş yavaş ve aralıklı yemeniz, boş midenin gıdaya daha rahat adaptasyonunu sağlayıp reflüyü önleyecektir. Baharatlı, acılı, ekşili ve aşırı yağlı yemekler ile fazla miktarda şerbetli tatlı tüketmeyin. Çünkü bunlar hem yemek borusunun altında bulunan kasların gevşemesine yol açıp hem de mide boşlamasını yavaşlatarak gıdaların yemek borusuna kaçmasına, yani reflüye neden olabiliyor.”

MİDE YANMASI VEYA AĞRILARI

Oruç süresi boyunca uzun süre aç kalmak mide asidinin fazla salgılanmasına ve mide hücrelerinin bu sebeple uzun süre aside maruz kalmasına yol açıyor. Bu durumun bir süre sonra mide yanması veya mide ağrılarına neden olabildiği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy sözlerin şöyle devam ediyor: “Sahur ve iftarda mide asidini artıran gıdalardan kaçınmak, bunun yerine sulu ve yumuşak gıdalar ile sebze ve meyve tüketmek mideyi koruyacaktır. İftar yemeklerinde gazlı (asitli) içecekler, çay ve kahve tüketiminde de aşırıya kaçmayın. Su bolca tercih etmeniz gereken içecek olmalı. “

Reklam
Reklam

BAĞIRSAK SORUNLARI

İftar ile sahur arası zaman oldukça kısa olması ve mevsimden dolayı terle daha fazla sıvı kaybedilmesi, vücutta belirgin su kaybına yol açıyor. Ayrıca sahur ve iftarda tokluk hissini daha çok yaratan etli ve yağlı yemekler ile karbonhidrat (börek, ekmek, makarna gibi) ağırlıklı besinler tercih ediliyor, sebze yemekleri ise fazla tüketilmiyor. Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy yetersiz su ve sebze tüketilmesinin de posa azlığına ve bunun sonucunda da kabızlığa neden olacağına işaret ederek şunları söylüyor: “Kabızlıktan korunmak için mümkün olduğunca fazla su tüketin, sebze ve salata gibi lifli gıdaları sahur ile iftarda tüketmeyi ihmal etmeyin. Tam tahıllı ve kepekli ekmekleri tercih edin. Haftada 1-2 kez yoğun lif içeren baklagillerden oluşan yemekleri sofranızda mutlaka bulundurun. Ayrıca yemekten 2 saat kadar sonra yarım saatlik yürüyüş yapmanız da bağırsak sağlığına iyi gelecektir.

Anahtar Kelimeler: